Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 6. 2023,
9.49

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Li Qiang gospodarska rast Kitajska

Torek, 27. 6. 2023, 9.49

10 mesecev, 1 teden

Kitajska na poti do petodstotne gospodarske rasti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Li Qiang | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Kitajska je na pravi poti, da letos doseže napovedano petodstotno gospodarsko rast, je sporočil kitajski premier Li Qiang. Peking je cilj, ki je sicer eden najnižjih v desetletjih, postavil marca, ko je država začela sproščati stroge protikoronske ukrepe.

"V zadnjem času je več mednarodnih institucij in organizacij zvišalo napoved kitajske gospodarske rasti, kar kaže njihovo zaupanje v razvoj države," kitajskega premierja Lija Qianga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Drugo največje svetovno gospodarstvo se spopada s počasnim okrevanjem po strogih koronskih ukrepih, ob čemer nekateri gospodarski kazalniki nakazujejo, da je okrevanje izgubilo zagon, dodaja agencija. Kitajska centralna banka je, da bi preprečila upočasnitev okrevanja, prejšnji teden znižala dve ključni obrestni meri.

V zadnjih tednih se krepijo poročanja, da naj bi Peking pripravljal nabor ukrepov za vnovičen zagon gospodarstva, osredotočili naj bi se predvsem na nepremičninski sektor.

Kitajska vlada je okoli petodstotno gospodarsko rast v letošnjem letu napovedala marca. Čeprav je država po Lijevi oceni na dobri poti, pa je dosego tega cilja označil za "težko nalogo".

Gospodarstva držav so med seboj prepletena in odvisna

Koncepta ZDA in EU o odpravljanju tveganj in zmanjševanju gospodarske odvisnosti od Kitajske temeljita na napačnih predpostavkah, je dejal kitajski premier Li. Po njegovih besedah so gospodarstva držav med seboj prepletena in odvisna, zaradi tega pa so tudi uspešna in se skupaj razvijajo.

Trg nebeškega miru v Pekingu
Novice Kako se Američani želijo rešiti iz kitajske pasti

"Ta dva koncepta /.../ temeljita na napačnih predpostavkah, saj je razvoj gospodarske globalizacije takšen, da je svetovno gospodarstvo postalo skupna enota," v katero smo vpleteni vsi, je na odprtju srečanja Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Tianjinu na severu Kitajske dejal Li.

V luči tega je pozval k poglobitvi gospodarske globalizacije in sodelovanja. "Gospodarstva številnih držav so med seboj prepletena, odvisna eno od drugega, dosegajo uspehe zaradi drugega in se skupaj razvijajo," je poudaril. Ocenil je, da se politika v to ne bi smela vmešavati in da Zahod pretirava, ko govori o zmanjševanju tveganj in odpravi odvisnosti.

Če v določenih panogah obstajajo tveganja, so po besedah Lija podjetja tista, ki jih morajo oceniti in se nanje odzvati. "Vlade in zadevne organizacije ne bi smele iti predaleč, kaj šele, da bi pojem tveganja raztegnile ali ga spremenile v ideološko orodje," je dejal kitajski premier, ki se je minuli teden mudil na obiskih v Nemčiji in Franciji.

Zahodni voditelji, vključno s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, že dlje časa poudarjajo potrebo po zmanjšanju gospodarske odvisnosti od Kitajske.

Von der Leynova je januarja sicer govorila o "odpravljanju tveganj in ne ločevanju", prav tako je ameriški državni sekretar Antony Blinken med nedavnim obiskom na Kitajskem vztrajal, da si ZDA ne prizadevajo za "gospodarsko omejevanje" Kitajske. A obenem je dejal tudi, da ni v interesu ZDA, da Kitajski zagotovijo tehnologijo, ki bi jo ta lahko uporabila proti njim.

Ne spreglejte