Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
17. 9. 2014,
15.10

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

brezposelnost zavarovalnice

Sreda, 17. 9. 2014, 15.10

7 let, 3 mesece

Kako odplačevati posojilo, če ostanete brez zaposlitve?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Posojilojemalci, ki v primeru izgube zaposlitve ali dolgotrajne bolezni banki ne morejo več poravnavati svojih obveznosti, se pogosto znajdejo v škripcih. A nekatere zavarovalnice ponujajo rešitev.

S sklenitvijo zavarovanja za primer brezposelnosti, s čimer se v negotovih razmerah na trgu dela srečuje vse več slovenskih delavcev, zavarovalnice prevzamejo odplačevanje posojilnih obrokov za določeno obdobje. Izplačilo pokrije del nastale vrzeli v prihodkih ali del obveznosti posojila. Pri nas takšna zavarovanja tržijo Zavarovalnica Triglav, Adriatic Slovenica in Generali, vse pa opažajo, da v trenutno zahtevnih gospodarskih razmerah in negotovosti v zvezi z zaposlitvami interes po takšni obliki zavarovanj narašča.

Pri Triglavu lahko zavarujete sto tisoč evrov posojila … V Zavarovalnici Triglav ponujajo zavarovanje brezposelnosti, ki je pravzaprav premoženjsko zavarovanje, namenjeno zaposlenim osebam, ki najemajo posojilo ali lizing. Ob sklenitvi zavarovanja se posojilojemalec odloča, ali bo zavarovanje krilo obresti ali znesek obrokov iz posojilne pogodbe v obsegu, ki je določen v polici. Zavarovanje brezposelnosti krije tudi primer smrti zaradi nezgode in primer najmanj 50-odstotne trajne invalidnosti.

"Če se nezgoda zgodi v času odplačevanja posojila ali lizinga in ima za posledico smrt ali najmanj 50-odstotno trajno invalidnost, zavarovanje krije celotni preostali dolg posojila ali lizinga," so pojasnili na Triglavu. Zavarovalna vsota je omejena na največ sto tisoč evrov, časovno obdobje pa je odvisno od trajanja posojila.

Višina premij je odvisna od izbranih zavarovalnih kritij (kritje obresti ali kritje obrokov), višine in ročnosti posojila. Dokončni izračun pripravi banka, ki odobri posojilno pogodbo, saj se pri izračunu upoštevajo vrsta posojila, obrestna mera, ročnost posojila in vrsta zavarovanja posojila. Na Triglavu števila odobrenih posojil in izplačil zavarovanj zaradi poslovnih razlogov ne želijo razkriti, se pa število prijavljenih zavarovalnih primerov iz naslova brezposelnosti v zadnjih letih povečuje.

… pri Adriatic Slovenici le 50 tisoč evrov Tudi zavarovalnica Adriatic Slovenica ponuja zavarovanje, namenjeno posojilojemalcem, ki zaradi nepredvidljivih razlogov ne morejo več odplačevati mesečnih obveznosti. "Če zaradi nepredvidljivih dogodkov, kot so izguba zaposlitve, smrti ali nezmožnost za delo, zavarovanec ne more več odplačevati mesečnih obrokov posojila, zavarovalnica za obdobje, za katero je zavarovan, poravna obveznosti posojila," so zapisali.

Zavarovanje se lahko sklene največ za dobo osmih let, vendar višina mesečne anuitete ne sme presegati 400 evrov, višina glavnice oziroma stanje posojila pa ne sme biti višja od 50 tisoč evrov. Zavarovalna premije je odvisna od dejavnosti delodajalca, pri katerem je zavarovanec zaposlen, ročnosti posojila, mesecev brezposelnosti (12, 18 ali 24 mesecev), višine glavnice posojila in višine mesečne obveznosti.

"Zavarovanja posojila zaradi izgube zaposlitve in primera dolgotrajne bolezni v Adriatic Slovenici sklepamo samo s svojimi zvestimi strankami, ki imajo pri nas sklenjeno premoženjska in druga zavarovanja. Teh pa je nekaj tisoč. Zavarovalne pogodbe so bile sklenjene že pred leti in se še vedno sklepajo.

Do zdaj smo prevzeli plačevanje posojil precejšnjemu številu zavarovancev, število pa se spreminja, saj se je nekaterim medtem že uspelo ponovno zaposliti ali je obdobje odplačevanja posojila medtem že poteklo," so še odgovorili iz Adriatic Slovenice.

Tudi pri Generaliju je obdobje zavarovanja posojila časovno omejeno, običajno pa je višina posojila, za katerega je še mogoče skleniti zavarovanje, omejena z anuiteto posojila.

Na Hrvaškem ima zgolj ena zavarovalnica sto tisoč zavarovancev Medtem ko slovenske zavarovalnice podatkov o številu takšnih zavarovanj ne izdajo, je zavarovalnica BNP Paribas Cardiff od vstopa na hrvaški trg leta 2007 pridobila več kot sto tisoč zavarovancev, ki so se bančna posojila odločili zavarovati v primeru izgube zaposlitve.

Ne spreglejte