Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
11. 5. 2016,
13.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

2

Natisni članek

Agrokor Mercator Ivica Todorić

Sreda, 11. 5. 2016, 13.21

6 let, 7 mesecev

Kako namerava lastnik Mercatorja odplačati svoje visoke dolgove

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

2

Ivica Todorić | Foto STA

Foto: STA

Močno zadolženi hrvaški Agrokor se intenzivno pripravlja na preoblikovanje holdinga. Bolj kot na trgovsko dejavnost stavi na živilsko industrijo.

Hrvaški Agrokor, tudi lastnik Mercatorja, že dalj časa intenzivno razmišlja o zmanjšanju svoje velike zadolženosti. Trenutno dolg največjega hrvaškega trgovsko-živilskega koncerna v lasti Ivice Todorića znaša več kot pet milijard evrov. Samo leta 2019 mora lastnikom Agrokorjevih obveznic izplačati 300 milijonov evrov, do leta 2020 dodatnih 545 milijonov evrov.

Agrokor s 60 tisoč zaposlenimi je pretekli teden pri Sberbanki že najel 350 milijonov evrov dolgoročnega posojila, ki ga bo moral vrniti v prihodnjih sedmih letih. Dobro obveščeni viri so za hrvaški časnik Jutarnji list dejali, da bo Agrokor z novim ugodnejšim posojilom refinanciral dve obstoječi posojili v skupni vrednosti 400 milijonov evrov, ki ju je najel lani in predlani.

Živilska podjetja bi združili v skupno podjetje, delnice pa ponudili v javni prodaji

Eden izmed mogočih scenarijev za zmanjšanje njegove zadolženosti je tudi ta, da bi vsa podjetja za proizvodnjo hrane in pijače izločili iz holdinga in jih združili v skupno podjetje. Delnice novonastalega podjetja bi ponudili v prvi javni prodaji delnic (IPO), je za Jutarnji list dejal neimenovani vir blizu Agrokorja.

Agrokor je v zadnjem konsolidiranem poročilu za leto 2014 zapisal, da so njegove obveznosti dosegle 43,2 milijarde kun (5,68 milijarde evrov). | Foto: STA , Agrokor je v zadnjem konsolidiranem poročilu za leto 2014 zapisal, da so njegove obveznosti dosegle 43,2 milijarde kun (5,68 milijarde evrov). Foto: STA ,

A razmere na evropskih kapitalskih trgih so trenutno relativno neugodne za tovrstno prodajo delnic, opozarjajo strokovnjaki. Institucionalni vlagatelji in skladi, ki kupujejo delnice pri IPO, si raje izbirajo varnejše naložbe. Morebitnim prehrambnim družbam, kolikor jih je sploh še ostalo v slovenski lasti, pa finančno stanje tega niti ne omogoča.

Več priložnosti vidijo v živilski industriji kot v trgovini

Po poročanju hrvaškega časnika trenutno načrtujejo nov poslovni model, njegova realizacija pa bi lahko trajala dalj časa. Osnovni motiv za reorganizacijo so napovedi, da v Agrokorju v prihodnosti več priložnosti vidijo v proizvodnji hrane in pijače kot pa v trgovski dejavnosti. Pod isto streho koncerna deluje 56 podjetij, v katerih ima Agrokor večinske deleže. Med njimi so tudi Jamnica, Ledo, Zvijezda in Pik Vrbovec.

Agrokorjeva trgovska dejavnost, združena v Adria retail, ta ima med drugim v lasti verigi trgovin Konzum in Mercator, letno prinese več kot šest milijard evrov prihodkov. | Foto: Bor Slana Agrokorjeva trgovska dejavnost, združena v Adria retail, ta ima med drugim v lasti verigi trgovin Konzum in Mercator, letno prinese več kot šest milijard evrov prihodkov. Foto: Bor Slana

Trgovska dejavnost, združena v Adria retail, ta ima med drugim v lasti verigi trgovin Konzum in Mercator, letno prinese več kot šest milijard evrov prihodkov. A zaradi padanja kupne moči in deflacije na Hrvaškem ter vse večje konkurence holding dolgoročno ne more računati več na visoko rast.

Agrokor si precej obeta od nove spletne trgovine Abrakadabra, ki si šele utira pot na trg.

Ledo in Jamnica poletela na krilih dobre turistične sezone

Na drugi strani pa proizvodnja hrane in pijače v osmih ključnih Agrokorjevih podjetjih prinaša več kot 1,5 milijarde evrov letnih prihodkov.

Lanska rekordna turistična sezona na Hrvaškem je močno pripomogla k dobri prodaji Agrokorjevih družb Ledo in Jamnica. | Foto: Klemen Korenjak Lanska rekordna turistična sezona na Hrvaškem je močno pripomogla k dobri prodaji Agrokorjevih družb Ledo in Jamnica. Foto: Klemen Korenjak

Večina izmed njih, še posebej Jamnica in Ledo, dosegajo visoke stopnje rasti. K temu je bistveno pripomogla rekordna turistična sezona na Hrvaškem, ki je bila razlog za večjo prodajo vode in sladoleda. Poleg tega si v Agrokorju obetajo nadaljnjo rast prodaje hrane in pijače turistični panogi, kamor spadajo hoteli in restavracije.

V Agrokorju za Jutarnji list niso želeli komentirati omenjenih načrtov.

Ne spreglejte