Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
9. 3. 2016,
15.41

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

osebne finance Nokturno DUTB Koper Markovec

Sreda, 9. 3. 2016, 15.41

8 mesecev

Kako kaže s prodajo stanovanj v koprski soseski duhov

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
DUTB je lastnica stanovanjskega naselja Nokturno nad Koprom že skoraj dve leti, propadajoča soseska pa še vedno sameva. Izvajalec obnove je izbran. Kdaj in za koliko bodo stanovanja na prodaj?

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je pred slabima dvema letoma na dražbi premoženja družbe GPG Inženiring v stečaju za 215 stanovanj odštela 23 milijonov evrov, kar skupaj s podzemnimi garažami znaša okoli 1.200 evrov za kvadratni meter.

Brez garaž je za kvadratni meter stanovanjske površine odštela manj kot tisočaka. DUTB je prodajo končnim kupcem napovedovala že v začetku lanskega leta, a ta do danes še ni stekla.

Prvotni investitor je za kvadratni meter želel tri tisočake Investitor, gradbeno podjetje GPG Inženiring, je sprva za načrtovano elitno sosesko s pogledom na morje želel iztržiti več kot tri tisočake na kvadratni meter. Od okoli 240 razpoložljivih stanovanj je prodal oziroma podizvajalcem kompenziral zgolj 20 stanovanj, nato pa pristal v stečaju.

Ker je bila soseska na Markovcu zgrajena že leta 2010 in do zdaj ni imela pravega lastnika, so stanovanjske enote začele propadati. Nekatere strehe zamakajo, posledično pa nastaja škoda v notranjosti in na zunanjosti objektov. Večkrat so bile osamljene nepremičnine tudi tarče vandalov.

Če ne bo pritožb, bi prodaja lahko stekla jeseni DUTB je morala pred prodajo končnim kupcem zato najprej popraviti nastalo škodo. Objavila je javni razpis za izvedbo investicijsko-vzdrževalnih del, ki pa je bil zaradi pritožbe enega izmed neizbranih izvajalcev lani poleti razveljavljen.

Na ponovljenem razpisu, ki ga je DUTB objavila konec lanskega leta, je bila izbrana avstrijska družba Strabag. Pogodbena vrednost del znaša 1,1 milijona evrov.

Če tokrat na odločitev o oddaji naročila ne bo pritožb oziroma revizijskih zahtevkov, bo pogodba podpisana v roku treh tednov. Takrat se bodo nujno potrebna obnovitvena dela tudi pričela.

Ker imajo izvajalci za obnovo dobre štiri mesece časa, bi se prodaja stanovanj po trditvah DUTB lahko začela jeseni.

Prodajnih cen na DUTB še ne želijo izdati, poudarjajo pa, da bodo stanovanja na prodaj po tržnih cenah.

Na aprilski dražbi izklicne cene polovico nižje kot pred petimi leti

Bodo pa že aprila na drugi javni dražbi na prodaj tri večja stanovanja s pripadajočimi parkirišči v podzemni garaži in shrambami, ki jih prodaja stečajni upravitelj GPG Milorad Vidović in ki v paketu niso bila prodana DUTB.

Najmanjše stanovanje v velikosti 131 kvadratnih metrov bo na prodaj po izklicni ceni 206.500 evrov, stanovanje s 135 kvadratnimi metri za 208.600 evrov, tisto s 148 kvadratnimi metri pa za 227.700 evrov. To je dobrih 1.500 evrov za kvadratni meter.

Velikih in prostornih stanovanj ne bo lahko prodati

Podjetnik Gašpar Gašpar Mišič, ki skupaj z Delavsko hranilnico uspešno končuje prodajo zadnjih 40 od 190 stanovanj v izolskih Livadah, meni, da je praznih in nedokončanih sosesk v Kopru še kar nekaj, zato 215 stanovanj ne bo lahko prodati.

Tudi v sosednji soseski Semedelski razgledi po skoraj desetih letih ostaja neprodanih še precej stanovanj, opozarja.

Predvsem zato, ker gre večinoma za velika in prostorna stanovanja. Današnji kupci namreč po njegovih izkušnjah bolj povprašujejo po racionalnejši razporeditvi prostorov oziroma manjših enotah, ki so hkrati na prodaj po ugodnih cenah.

Gašpar Mišič močno spustil cene

Gašpar Mišič je izolski projekt Rezidenca Livade zastavil za kupce, ki prejemajo med 800 in tisoč evri mesečnih prihodkov.

Cene stanovanj skupaj z davkom tako znašajo od 1.550 evrov do 2.000 evrov na kvadratni meter, čeprav je prvotni investitor SGP Tehnik zanje želel iztržiti od 2.500 do 3.600 evrov na kvadratni meter.

Polovica kupcev prihaja z Obale, druga polovica pa iz notranjosti Slovenije, tako da jih bodo verjetno uporabljala v počitniške namene.

Hkrati Gašpar Mišič ne razume, zakaj DUTB ni začela opcijske prodaje stanovanj posameznikom takoj ob nakupu, torej že pred dvema letoma.

"GGM je en sam" "Gre za ogromno količino stanovanj, ki je ni mogoče prodati v enem letu. Apetiti se sicer povečujejo, a pomemben bo pravi pristop. Če je uspelo nam, še ne pomeni, da bo tudi drugim. GGM (Gašpar Gašpar Mišič, op. p.) je en sam. Zagotovo bodo nekateri investitorji kljub okrevanju nepremičninskega trga zašli v slepo ulico," pojasnjuje Gašpar Mišič, ki DUTB napoveduje prodajo od 20 do 30 stanovanj na leto.

Prodaja se lahko precej zavleče Prodaja končnim kupcem bi se tako lahko zavlekla na desetletje. "To je pač kruta realnost," opozarja Gašpar Mišič.

Ker bodo po predvidevanjih Gašparja Mišiča stanovanja v Nokturnu prvenstveno kupovali kupci za počitniške namene, ni nepomemben tudi podatek, da bo nepremičninski davek po napovedih bistveno bolj obdavčil velike počitniške objekte.

Ne spreglejte