Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
24. 10. 2017,
7.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Natisni članek

Agrokor policija Ivica Todorić

Torek, 24. 10. 2017, 7.24

6 let, 6 mesecev

Ivico Todorića iščejo tudi z evropskim pripornim nalogom

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Vroče - Ivica Todorić | Foto STA

Foto: STA

Županijsko državno tožilstvo v Zagrebu je izdalo evropski priporni nalog za dolgoletnega predsednika uprave koncerna Agrokorja Ivice Todorića. Na podlagi naloga 66-letnega Todorića že iščejo.

Potem ko je Hrvaška že konec prejšnjega tedna za Ivico Todorićem razpisala Interpolovo tiralico, je županijsko državno tožilstvo v Zagrebu potrdilo, da so včeraj izdali tudi evropski priporni nalog za dolgoletnega predsednika uprave koncerna Agrokorja, ker je ta nedostopen hrvaškem pravosodju.

Hrvaški mediji ugibajo, da je najbogatejši Hrvat v Londonu, zadnjih nekaj dni so omenjali tudi Zürich.

Evropski priporni nalog ali evropski nalog za prijetje je instrument pravosodnega sodelovanja v kazenskih postopkih med članicami EU. Je poenostavljen čezmejni sodni postopek predaje za namene kazenskega pregona ali izvršitve kazni zapora ali ukrepa odvzema prostosti. Nalog, ki ga izda pravosodni organ ene od držav EU, velja na celotnem ozemlju EU. Evropski nalog za prijetje se uporablja od 1. januarja 2004. Nadomestil je dolgotrajne postopke izročitve, ki so obstajali med državami EU.

S hrvaškega notranjega ministrstva so kmalu zatem sporočili, da na podlagi naloga za prijetje in predajo 66-letnega Todorića že iščejo. Ta je sicer na svojem blogu v noči na nedeljo napovedal, da se bo vrnil na Hrvaško, ko bo nabral dokaze za svojo obrambo.

Todorićeva sinova v Zagreb prispela iz Londona in Züricha

Prejšnji teden je svojo odgovornost pred preiskovalnim sodnikom zanikal starejši sin lastnika koncerna Ante Todorić, ki je v Zagreb prispel iz Londona. Včeraj pa še mlajši sin Ivan, ki je v Zagreb prispel iz Švice. Njegova odvetnica Jasna Novak je povedala, da bo Ivan verjetno kmalu zapustil Hrvaško, ker naj bi njegova soproga, ki se nahaja v Švici, rodila v naslednjih nekaj dneh.

Ante Todorić je pred preiskovalnega sodnika v Zagrebu prišel minuli teden iz Londona. | Foto: STA , Ante Todorić je pred preiskovalnega sodnika v Zagrebu prišel minuli teden iz Londona. Foto: STA ,

Hrvaška policija je v ponedeljek minuli teden izvedla več hišnih preiskav ter prijela 12 nekdanjih vodilnih predstavnikov Agrokorja in bivše hrvaške podružnice revizorske hiše Baker Tilly zaradi suma finančnih malverzacij v koncernu. Vendar pa Ivice Todorića in njegovih sinov Anteja in Ivana niso našli na hrvaških naslovih.

Kazenske ovadbe so vložili proti 15 osumljenim, nakar je preiskovalni sodnik v Zagrebu odločil, da se jih 14 lahko brani s prostosti, 30-dnevni preiskovalni zapor pa je zaradi nevarnosti vplivanja na priče odredil le za Ivico Todorića.

Ne spreglejte