Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2013,
15.44

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Italija volitve denar

Natisni članek

Sreda, 27. 2. 2013, 15.44

7 let, 5 mesecev

Italija zaradi politične pat pozicije dražje do svežega denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Negotovost, v kateri se je po predčasnih volitvah, ki niso dale jasnega zmagovalca, znašla Italija, se kaže tudi na finančnih trgih.

Čeprav je Rim 6,5 milijarde evrov svežega denarja zbral brez težav, je moral pristati na višje obrestne mere kot na zadnji primerljivi avkciji. Italija je pri prodaji desetletnih obveznic, s katerimi je zbrala štiri milijarde evrov, pristala na 4,83-odstotno obrestno mero, potem ko je na podobni avkciji prejšnji mesec znašala 4,17 odstotka.

Današnja obrestna mera za desetletne obveznice je najvišja od lanskega oktobra, a še vedno precej nižja od kritičnih sedmih odstotkov, ki jih je Italija beležila na vrhuncu finančne krize in za katere strokovnjaki ocenjujejo, da na dolgi rok ne omogočajo vzdržnega zadolževanja. S prodajo petletnih obveznic so v Rimu zbrali 2,5 milijarde evrov, obresti pa so prav tako dosegle štirimesečni vrh. Danes so znašale 3,59 odstotka, januarja pa 2,94 odstotka.

Levosredinska koalicija Piera Luigija Bersanija je na predčasnih parlamentarnih volitvah v Italiji, ki so potekale v nedeljo in ponedeljek, dobila tesno večino v poslanski zbornici. Tudi v senatu je dobila večino glasov, ni pa ji uspelo zasesti večine sedežev. Leva sredina bo morala tako v senatu, od katerega potrditve so odvisni vsi zakoni, poiskati partnerja.

Ne spreglejte