Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2013,
8.20

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

IMF Slovenija priporočila

Ponedeljek, 28. 10. 2013, 8.20

7 let, 2 meseca

IMF: Slovenija bo za popolno okrevanje potrebovala več let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ni normalno, da državne banke vodijo trgovine, pivovarne in časopise, Slovenijo po obisku naše države opozarjajo v Mednarodnem denarnem skladu (IMF).

Vodja misije Mednarodnega denarnega sklada v Sloveniji Antonio Spilimbergo pravi, da naše banke nujno potrebujejo dokapitalizacijo, katere višina bo odvisna od rezultatov stresnih testov bank.

Poleg tega mora Slovenija po njegovih besedah spremeniti korporativno upravljanje. "Če stabiliziraš banke, ne da bi uredil vir težav, ne boš prišel do stabilne rešitve," je izpostavil. Ob tem je, kot pravi, treba premisliti vlogo države, ki je močno vpeta v delovanje podjetniškega sektorja v Sloveniji in spremeniti vodenje državnih podjetij. S tega vidika po njegovih besedah ni normalno, da državne banke vodijo trgovine, pivovarne in časopise.

Spilimbergo pravi, da Slovenija potrebuje tudi fiskalno konsolidacijo, saj iz proračuna plačujemo račune tako za težave v bankah kot pri korporativnem upravljanju. Prepričan je tudi, da bi morali začeti razmišljati o novi pokojninski reformi, "saj si Slovenija ob takšnih demografskih trendih ne more več privoščiti tovrstnega pokojninskega sistema".

Kot največje poražence krize v Sloveniji je označil mlade, zato je pozval k spremembam na trgu dela, ki bi pripomogle k zmanjšanju njihove brezposelnosti. Prepričan je, da bi morali spremeniti tudi insolvenčno zakonodajo na način, da bi bolj zaščitili podjetja, ne pa lastnike podjetij.

"Slovenija ima vse možnosti, da se reši sama" Poudaril je, da je za Slovenija zelo pomembna tudi privatizacija, saj bi prekinila povezave med bankami, podjetji in politiko. "Slovenija že ima trojko - ministra za finance Uroša Čuferja, guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca in premierko Alenko Bratušek. Mislim, da ima Slovenija pod vodstvom tega Triglava vse možnosti, da se reši sama," je zatrdil. Šibko rast našega gospodarstva je napovedal konec leta 2014, do popolnega okrevanja pa bomo, kot pravi, potrebovali še več let.

"Davki v Sloveniji se bodo nekoliko zvišali. Mislim, da bi morali več delati na zmanjšanju odhodkov države, vendar nočemo, da bi se zmanjšalo vlaganje v investicije, ki je že tako nizko," je izpostavil in dodal, da podpirajo uvedbo davka na nepremičnine, saj poznajo podobno obdavčitev tudi druge države. Poleg tega je Spilimbergo podprl tudi ustanovitev državnega holdinga, ki bo poenotil upravljanje z državnim premoženjem.

Člani misije IMF, ki jo vodi Italijan Antonio Spilimbergo, so delo v Sloveniji začeli 17. oktobra. V skoraj dveh tednih so se sestali s številnimi predstavniki iz sveta politike, gospodarstva, sindikatov in akademske sfere. Seznanili so se s predlogom proračuna za leti 2014 in 2015, stanjem v bankah in javnih financah, drugimi načrti vlade in širšimi razmerami v državi. Minister za finance Uroš Čufer je ob začetku misije IMF dejal, da pričakuje pozitivno oceno.

Eden od številnih obiskov predstavnikov mednarodnih institucij v zadnjih dneh Obisk misije IMF je eden od številnih obiskov predstavnikov mednarodnih institucij v Sloveniji v zadnjih dneh, ki je v luči vse glasnejših ugibanj o morebitni pomoči naši državi še posebej zanimiv. Prejšnji teden je bil na rutinskem obisku v Ljubljani vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem, ki o morebitni pomoči Sloveniji ni želel špekulirati, je pa vladi Alenke Bratušek izrekel podporo pri samostojnem iskanju rešitev za nakopičene težave.

V Sloveniji je bila prejšnji teden tudi delegacija odbora izvršnih direktorjev Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Podrobnosti o obisku mednarodnih predstavnikov v Sloveniji niso znane, je pa jasno, da čakajo državo v prihodnjih tednih bržkone usodne odločitve. Ali bo Slovenija zmogla brez mednarodne pomoči, bo predvidoma znano po objavi rezultatov podrobnega pregleda v bankah.

IMF, del zloglasne trojke, ki v zameno za stroge varčevalne ukrepe in reforme že pomaga nekaterim članicam območja evra, Sloveniji za letos napoveduje 2,6-odstotni padec bruto domačega proizvoda, prihodnje leto pa naj bi se slovensko gospodarstvo skrčilo še za 1,4 odstotka. Med evrskimi državami naj bi bil poleg Slovenije prihodnje leto v recesiji le še Ciper.

Ne spreglejte