Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 10. 2024,
11.25

Osveženo pred

2 uri, 50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Natisni članek

sončna elektrarna jedrska energija obnovljivi viri energije JEK2 JEK2 električna energija elektrika

Sreda, 16. 10. 2024, 11.25

2 uri, 50 minut

IEA: Do leta 2030 iz obnovljivih virov več kot polovica elektrike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
elektrika, daljnovod | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Do leta 2030 bo več kot polovica vse električne energije na svetu proizvedena z viri z nizkimi izpusti, a so deleži čiste energije v državah po svetu vse prej kot enotni, je danes sporočila Mednarodna agencija za energijo (IEA). Vrhunec povpraševanja po nafti, plinu in premogu se še vedno pričakuje konec tega desetletja, zaradi česar bi lahko prišlo do presežka fosilnih goriv, je IEA zapisala v svoji letni napovedi.

"V zgodovini energetike smo bili priča dobi premoga in dobi nafte," je poročilo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pospremil izvršni direktor IEA Fatih Birol. "Zdaj se hitro pomikamo v dobo elektrike, ki bo definirala globalni energetski sistem v prihodnosti in bo vse bolj temeljila na čistih virih," je dejal.

Hitrost širjenja čiste energije v energetskem sistemu je po navedbah IEA brez primere. Samo lani je bilo dodanih za 560 gigavatov (GW) proizvodnih zmogljivosti za elektriko iz obnovljivih virov.

Vsako leto se za projekte zelene energije na svetovni ravni nameni skoraj 2000 milijard dolarjev, kar je skoraj dvakrat toliko, kolikor se nameni za oskrbo s fosilnimi gorivi, so pojasnili v IEA.

"Skupaj z jedrsko energijo, za katero se vnovič zanimajo v mnogih državah, bo prek virov z nizkimi emisijami pred letom 2030 proizvedena več kot polovica svetovne električne energije," so napovedali. Hkrati pa so opozorili, da uporaba čiste energije po svetu "še zdaleč ni enotna ne po tehnologijah ne po državah".

Ne spreglejte