Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2011,
16.47

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Grčija javne finance dolg

Petek, 3. 6. 2011, 16.47

4 leta, 10 mesecev

Grčija naj bi prejela dodatnih 60 milijard evrov pomoči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predstavniki ECB, Evropske komisije in IMF so končali enomesečno revizijo stanja grških javnih financ.

Grško finančno ministrstvo je ugotovitve revizije ocenile kot pozitivne, s čimer so nakazali, da bo Grčiji odobren naslednji obrok posojila. Strokovnjaki Evropske centralne banke (ECB), Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) so ugotavljali, ali je Grčija ustrezno izvedla varčevalne ukrepe in privatizacijo državnega premoženja, k čemur se je lani zavezala za 110 milijard evrov vredno posojilo IMF in EU. Pogovori med omenjenimi organizacijami in grško vlado so tekli tudi o novih varčevalnih ukrepih za obdobje med letoma 2012 in 2015, programu privatizacije in strukturnih reformah. Nova pomoč v zameno za dodatne varčevalne ukrepe Po pisanju grških časnikov naj bi Grčija v zameno za dodatne varčevalne ukrepe prejela dodatno, 60 milijard evrov vredno mednarodno pomoč. Kot navaja finančni časnik Naftemporiki, naj bi bil načelen dogovor o 60-milijardni pomoči že dosežen.

V zameno za triletni program pomoči naj bi se Grčija morala lotiti ostrih varčevalnih ukrepov, s katerimi bi letos privarčevala 6,4 milijarde evrov, od leta 2012 do leta 2015 pa še 22 milijard evrov. Ukrepi naj bi predvidevali zvišanje davkov, zmanjšanje števila funkcionarjev in nove reze v politiko plač.

Želijo znižati 340-milijardni dolg Grčija načrtuje izvedbo strukturnih reform in do konca leta 2013 tudi obsežno privatizacijo, s katero naj bi iztržila 50 milijard evrov in prispevala k znižanju 340-milijardnega dolga. O ukrepih v Luxembourgu razpravljata grški premier George Papandreu in šef evroskupine Jean-Claude Juncker.

Pa bo Grčija sploh sposobna odplačati dolg? Medtem je bonitetna hiša Moody's znižala kreditne ocene osmih grških bank, med katerimi je tudi največja National Bank of Greece. Moody's je sicer že v četrtek znižal kreditno oceno Grčije za tri dodatne stopnje oziroma z ocene B1 na Caa1 in obenem napovedala, da bo ocena v prihodnje še bolj padla. Moody's je tudi izrazil mnenje, da obstaja 50 odstotkov možnosti, da Grčija ne bo sposobna odplačati svojih dolgov.

Ne spreglejte