Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
26. 8. 2013,
16.32

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jože Mencinger GZS

Ponedeljek, 26. 8. 2013, 16.32

5 let, 6 mesecev

Gospodarstveniki: Mencingerjevo razmišljanje nas je pripeljalo v hudo krizo

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pozivamo vse, da v Sloveniji spremenimo zgrešeno ekonomsko politiko. Ne bo šlo čez noč, moramo pa se odzvati bistveno hitreje in odločneje kot do zdaj. Čas se izteka, trdijo v gospodarski zbornici.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) se je odzvala na nekatere trditve ekonomista Jožeta Mencingerja glede predlogov gospodarstvenikov za izhod iz krize, ki so jih ti vladi poslali v obliki dokumenta Kisik za gospodarstvo.

Boj proti sivi ekonomiji demagogija ali realnost?

Na Mencingerjevo kritiko, da je neizprosen boj proti sivi ekonomiji precej demagoški, odgovarjajo, da GZS že nekaj časa vztraja in predlaga zelo jasne ukrepe za boj proti sivi ekonomiji, od uvedbe davčnih blagajn in e-računov do povečanja števila inšpektorjev in poostritve sankcij za kršitelje, s čimer bi letno lahko realno pobrali od 300 do 500 milijonov evrov več davkov, kot jih zdaj. "To ni demagogija. To je realnost," poudarjajo.

Mencinger o racionalnejšem upravljanju javnega sektorja pravi, da so storitve javnega sektorja prav tako kot storitve zasebnega sestavina BDP, le plačujejo se posredno. Po tej Mencingerjevi kritiki se, po mnenju GZS, zdi, da vnaprej, brez upoštevanja podatkov, brani javni sektor pred nekakšnim napadom gospodarstva, kar je čudno, kajti podatki kažejo, da je gospodarstvo v štirih letih, od konca leta 2008 do konca 2012, izgubilo več kot 90.000 delovnih mest, v javnem sektorju pa se je njihovo število v razmerah hude krize celo povečalo.

Ne bojmo se tujih partnerjev

"Za strateške naložbe moramo najprej odpraviti strahotne birokratske ovire, denarja pa najbrž ne bo tako težko dobiti, kot se zdi. Ne bojmo se na primer tujih partnerjev. Ne bodo nas pojedli. Tudi Iskraemecu, ki je v obdobju Mencingerjevega predsedovanja nadzornemu svetu zašel v hude težave, zdaj v lasti Egipčanov povsem solidno posluje. Nikamor ga niso odnesli. Tudi v evropskih finančnih ustanovah bi se našel denar za strateške naložbe. Ni treba vedno takoj pomisliti na davke, ko je govora o financiranju strateških naložb. " pa v GZS odgovarjajo Mencingerju o načinih zbiranja denarja za strateške naložbe.

"Mencinger zavaja. Njegove trditve ne držijo"

"Predlagatelji verjamejo ali pa se vsaj pretvarjajo, da verjamejo, da bi delodajalci, če bi znižali plače, prispevke in davke ter prenehali plačevati čas za malice in stroške prevozov, vsak s tem privarčevan evro porabili za tehnološki razvoj podjetja, povečanje konkurenčnosti in ustvarjanje novih delovnih mest," je v svoji kritiki zapisal Mencinger.

GZS mu odgovarja: "Mencinger ni natančno prebral Kisika za gospodarstvo. Podpisniki res predlagajo izločitev časa za malico iz plačanega delovnega časa, ker je to resnično slovenski unikat, in spremembe pri nadomestilu za prevoz na delo. Vendar hkrati predlagajo alternativo: delavcu bi lahko dvignili neto plačo za določen odstotek (glede na dogovor na panožni ravni), prispevki in davki pa tega dogovorjenega povišanja neto plač ne bi zajeli. Mencinger torej zavaja. Njegove trditve ne držijo."

"Čas se izteka"

V GZS so se, kot pravijo, odzvali le na nekaj Mencingerjevih trditev, s katerimi se nikakor ne morejo strinjati. "Navsezadnje so nas tudi nekatera od takšnih razmišljanj pripeljala v hudo krizo. Zato vnovič pozivamo vse, da v Sloveniji končno spremenimo zgrešeno ekonomsko politiko. Ne bo šlo čez noč, moramo pa se odzvati bistveno hitreje in odločneje kot doslej. Čas se izteka," so sklenili.

Ne spreglejte