Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 3. 2016,
16.59

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Gašperšič infrastruktura Luka Koper Bruselj

Četrtek, 3. 3. 2016, 16.59

7 let, 2 meseca

Gašperšič v Bruslju pozval k sodelovanju pri drugem tiru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je na današnji transportno-logistični konferenci v Bruslju predstavil načrte na področju posodobitve infrastrukture v Sloveniji.

Ob tem je izpostavil mednarodni pomen Luke Koper za širšo regijo, zaledne države pa pozval k sodelovanju, zlasti pri izgradnji drugega tira Koper–Divača.

Zainteresirani so Madžari ... "Zainteresirane države želimo privabiti k aktivnemu sodelovanju pri zapiranju finančne konstrukcije tega projekta prek projektnega podjetja, ki bo delovalo kot investitor, in prek koncesije kot tisti, ki bo upravljal to infrastrukturo," je minister pojasnil pozneje ob robu konference.

Država je za izvedbo finančne investicije gradnje drugega tira, ki je za zdaj ocenjena na 1,4 milijarde evrov, predvidela javno-zasebno partnerstvo, podporo za projekt pa išče tudi v zalednih državah, med drugim na Madžarskem, kjer so v zameno za finančni vložek pokazali zanimanje za koncesijo v Luki Koper.

Na Madžarskem trenutno potekajo resne analize kapitalskega sodelovanja, a za zdaj se še niso uradno izrekli o morebitni višini vložka, je glede poteka pogovorov z madžarskimi sogovorniki povedal Gašperšič.

... pa tudi Slovaki, Čehi in Nemci. V osrednji razpravi v dopoldanskem delu konference, v ospredju katere so bili izzivi in rešitve razvoja infrastrukture v srednji Evropi, so ob Gašperšiču spregovorili tudi predstavniki iz Slovaške, Češke ter nemških zveznih dežel Bavarska in Baden-Württemberg.

Vsi so izpostavili pomembnost povezav do Jadranskega morja ter Luke Koper in podpirajo prizadevanja, da ustrezno razvijemo infrastrukturo, je povzel slovenski minister.

Johnnes Urban s predstavništva Bavarske v Bruslju je ob tem pohvalil Slovenijo in njen dosežek na področju železniškega prometa, predvsem v povezavi z Luko Koper. Kot je dejal, Bavarska pozorno spremlja razvoj v Evropi in še zlasti v osrednji Evropi. Po Luki Koper se po njegovih besedah ozirajo tudi podjetja iz Bavarske.

Ne spreglejte