Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 11. 2011,
17.17

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Francija

Natisni članek

Četrtek, 24. 11. 2011, 17.17

7 let, 5 mesecev

Francija bi kaznovala S&P za napako glede bonitetne ocene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) bi morala biti kaznovana, ker je pred tedni nekaterim strankam "zaradi tehnične napake" napačno sporočila, da je Franciji znižala najvišjo bonitetno oceno.

Francoski finančni minister Francois Baroin je mnenja, da nek akter ne bi smel imeti velikih gospodarskih odgovornosti brez sankcij, ki bi jih bilo mogoče uvesti v primeru njegove zmote. "Tak spodrsljaj je veliko pomembnejši od slovarske definicije te besede, veliko pomembnejši," je poudaril minister. Po njegovih besedah je bila s tem povzročena "nesprejemljiva škoda".

Francija je ena šestih držav v območju evra, ki se še ponašajo s trojnim A S&P je 10. novembra nekaterim strankam napačno sporočil, da je Franciji znižal bonitetno oceno trojni A. Francija je ena šestih držav v območju evra, ki se še ponašajo s trojnim A in je tako zelo pomembna za ohranjanje dobre bonitete družbe za zagotavljanje stabilnosti evra (EFSF). Trojni A imajo sicer še Nemčija, Avstrija, Luksemburg, Finska in Nizozemska.

Sporočilo je pretreslo finančne trge Sporočilo, čeprav so kasneje pojasnili, da je šlo za napako, je pretreslo finančne trge. Ti so zadnje tedne izjemno občutljivi zaradi zaostrovanje dolžniške krize v območju z evrom. Incident sicer preučujejo Evropski organ za vrednostne papirje in trge (Esma) in pristojni francoski organi.

Evropska komisija je 15. novembra predlagala strožja pravila za delovanje bonitetnih agencij. Med drugim tudi komisija predlaga vzpostavitev evropskega okvira za civilno odgovornost v primeru resnih kršitev ali malomarnosti bonitetnih agencij, ki naj bi omogočil pritožbe proti njim na civilnih sodiščih.

Ne spreglejte