Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 5. 2011,
15.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

letalo Ivo Boscarol

Sobota, 28. 5. 2011, 15.50

7 let, 2 meseca

Foto: Letalo Panthera navdušuje že pred začetkom proizvodnje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zmogljivosti, karakteristike in oblikovna dovršenost Pipistrelovega novega štirisedežnega letala Panthera so navdušile že pred začetkom njegove proizvodnje.

To bo prvo letalo na svetu, ki bo zaradi električnega pogona ob vzletu in pristanku za okolico skoraj neslišno, je na predstavitvi v Gorici povedal direktor Pipistrela Ivo Boscarol. Proizvodno podjetje bodo odprli leta 2013 Letalo bo prvi model novega Pipistrelovega proizvodnega podjetja, ki ga bo v prihodnjih dveh letih zgradil ob letališču Rojce v Gorici. Po pred kratkim pridobljeni koncesiji italijanske uprave za civilno letalstvo (ENAC) bodo predvidoma že oktobra letos postavili temeljni kamen za novo proizvodno podjetje, ki ga bodo odprli leta 2013.

Okrog 200 proizvedenih letal letno "Letalo je tako veliko, da ga bo nemogoče proizvajati na obstoječi lokaciji v Ajdovščini. Poleg tega pa bo tudi število proizvedenih letal, ki se bo gibalo okrog 200, že tolikšno, da bi jih zaradi števila vetrovnih dni težko preizkušali na ajdovskem letališču," je ob predstavitvi povedal Ivo Boscarol.

Boscarol je še poudaril, da je bilo pri odločitvi za gradnjo na Rojcah odločilno tudi dejstvo, da je blizu letališče Ronki, kamor bodo lahko prihajali njihovi kupci. Poleg tega pa je letališče v Gorici veliko kar 1,6 milijona kvadratnih metrov in je umestitev proizvodnih prostorov v velikosti 10.000 kvadratnih metrov bistveno lažja kot na letališču v Ajdovščini, ki je pozidano praktično že povsod naokrog.

Naložba bo vredna okrog pet milijonov evrov "Poleg tega je goriško letališče nekakšen biser, ki sameva skorajda že 50 let, doslej pa še niso dobili nobene prave pobude, s katero bi ga lahko ponovno oživeli," je še dejal Boscarol. Naložba v nove proizvodne prostore in celotno opremo bo vredna okrog pet milijonov evrov, pri pridobivanju ugodnih posojil pa bodo slovenskemu podjetniku pomagale tudi lokalne skupnosti v Italiji.

Italija ima z ZDA sklenjeno pogodbo o varnosti letalskega prometa Eden izmed razlogov za odločitev, da bo Pipistrel gradil nove proizvodne prostore v Italiji, je tudi sklenjena pogodba o varnosti letalskega prometa, ki jo ima Italija sklenjeno z ZDA in bo ajdovskemu podjetniku omogočila prodajo letal tudi na velikem ameriškem tržišču.

Podjetje bo lahko prodajalo tudi v ZDA "Tudi zaradi zmag na zadnjih dveh Nasinih tekmovanjih smo bili deležni velikega zanimanja in povpraševanja iz ZDA, vendar letal tja zaenkrat nismo mogli prodajati. Naše podjetje v Italiji pa jih bo lahko," je še povedal direktor Pipistrela.

"Pri ameriški administraciji gre vse zelo počasi" Vendar se tudi na tem področju marsikaj spreminja, je povedal državni sekretar na prometnem ministrstvu Igor Jakomin. "Mi smo takoj na začetku mandata skupaj z Ivom Boscarolom pristopili k reševanju tega vprašanja, vendar gre pri ameriški administraciji vse zelo počasi. Krovni sporazum z ZDA je zdaj podpisan, čakamo samo še na presojo ameriških oblasti, kar naj bi se zgodilo najkasneje v roku enega leta, in za nas bodo nato pogoji popolnoma sproščeni, tako kot jih ima Italija," je dejal Jakomin.

Ne spreglejte