Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 5. 2014,
17.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

evro Mario Draghi

Četrtek, 8. 5. 2014, 17.25

7 let, 2 meseca

Evro najvišje v zadnjih dveh letih in pol, razloga za preplah (še) ni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tečaj evra se je danes povzpel na najvišjo raven v zadnjih dveh letih in pol, preden je v luči namigov Evropske centralne banke (ECB) o skorajšnjem dodatnem mehčanju monetarne politike strmoglavil.

V Londonu je bilo treba zgodaj popoldne za en evro odšteti 1,3993 dolarja, kar je največ od 31. oktobra 2011.

Popoldne se je na drugi strani tečaj skupne evropske valute spustil vse do 1,3850 dolarja, potem ko je prvi mož ECB Mario Draghi namignil na nove ukrepe v smeri mehčanja monetarne politike. Te je moč pričakovati že prihodnji mesec.

Visok tečaj za zdaj še brez vpliva na navadne državljane Visok tečaj evra vpliva na izvoz podjetij. Bolj ko je valuta stabilna in bolj ko je nizek njen tečaj, tem boljše je za izvoz, o rekordnem evrskem tečaju pravi Ervin Kovačević iz Admiral Markets. "Za konkretnega potrošnika trenutno stanje še ne pomeni veliko," pravi. "Če bi se tečaj evra še naprej dvigoval, bi to za našo izvozno industrijo že pomenilo precejšnjo grožnjo."

Pri ECB lahko s stimulativnimi ukrepi, svojo retoriko in posledičnim povečevanjem denarja v obtoku razvrednotijo vrednost naše valute in tako pomagajo evropskemu izvozu, dodaja Kovačević. Obrestna mera je že tako nizka, da bi bilo njeno morebitno nižanje zgolj zadnji v nizu morebitnih ukrepov te evropske inštitucije, zaključi.

"Draghi je evro najprej potisnil navzgor z odločitvijo o nespremenjeni monetarni politiki v tem mesecu, nato pa ga je potisnil navzdol z namigi na morebitne ukrepe v juniju," pa je dogajanje komentirala Kathleen Brooks s spletnega portala Forex.com. "Premik navzgor je bil odziv na odlašanje ECB, a ni trajal dolgo."

Ključna obrestna mera nespremenjena Svet Evropske centralne banke (ECB) danes pričakovano ni spremenil ključne obrestne mere za območje evra, ki tako ostaja na rekordno nizki ravni 0,25 odstotka. Nespremenjena pri 0,75 odstotka ostaja tudi obrestna mera za mejno posojanje, obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti pa kljub večkratnim ugibanjem o njenem znižanju v negativno območje vztraja pri nič odstotkih.

V komentarju odločitve pa je Draghi kasneje poudaril, da je svet ECB pripravljen ukrepati junija, še prej pa bodo v osrednjem organu denarne politike območja evra proučili najnovejše napovedi glede inflacije in gospodarske rasti. S temi se bodo seznanili na junijskem zasedanju.

Po besedah Draghija so člani sveta usklajeno zaskrbljeni zaradi nizke inflacije, resno zaskrbljenost pa vzbuja tudi krepak tečaj evra.

Ne spreglejte