Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
4. 6. 2024,
14.30

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44

Natisni članek

zelena preobrazba akumulator baterija hranilniki električne energije Uniper Trajnost električna energija Roman Bernard Energetika 2.0 Energetika 2.0 sončna elektrarna oskrba Ngen digisvet

Torek, 4. 6. 2024, 14.30

1 teden, 6 dni

Pomemben korak Slovenije na poti do zelene preobrazbe in energetske samooskrbe

Energetski projekt, ki bo Slovenijo povzdignil v zeleni vrh

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44
ngen | Tako bo predvidoma videti postavitev baterijskih hranilnikov Talum 3, s katerimi bo Slovenija poskrbela za pomemben prispevek k zanesljivosti svoje oskrbe z električno energijo. | Foto Ngen

Tako bo predvidoma videti postavitev baterijskih hranilnikov Talum 3, s katerimi bo Slovenija poskrbela za pomemben prispevek k zanesljivosti svoje oskrbe z električno energijo.

Foto: Ngen

Le dober teden po tem, ko je slovensko energetsko podjetje Ngen sklenilo posel skupaj z enim izmed največjih nemških energetskih podjetij Uniper za gradnjo baterijskega sistema za hranjenje energije v nemškem Petershagnu, so napovedali nov veliki projekt, tokrat v Sloveniji. Po zaključku projekta Talum 3 v Kidričevem bo imela Slovenija največ baterijskih hranilnikov na prebivalca, napovedujejo njegovi izvajalci.

Baterijski hranilniki so nujen gradnik stabilne energetske samooskrbe, saj omogočajo shranjevanje proizvedene sončne energije, ko je njena proizvodnja velika, poraba pa majhna, in njeno dostopnost, ko je povpraševanje po električni energiji, s tem pa tudi njena cena na trgu, največje, je ponovno izpostavil direktor družbe Ngen Roman Bernard.

Direktor družbe Ngen Roman Bernard | Foto: Ana Kovač Direktor družbe Ngen Roman Bernard Foto: Ana Kovač

Širša družbena korist

Uravnavanje energetskega trga ima tudi širšo družbeno korist, kajti obstoječa omrežja in njihova zasnova težko sledijo vedno večjemu povpraševanju po energiji, zlasti ob konicah, njihove nadgradnje pa se ne morejo zgoditi v kratkem času.

Uravnavanje energetskega trga in omogočanje dinamičnih cen z ustreznimi rešitvami omogočata manjšanje stroškov oskrbe z električno energijo in tudi zanesljivejšo oskrbo, je poudaril Bernard.

Roman Bernard
Novice "Tako kot moramo sami poskrbeti za streho nad svojo glavo, bomo morali poskrbeti tudi za svojo energetsko oskrbo"

Slovensko znanje in infrastruktura za slovenske potrošnike

Sončna energija iz projekta Talum 3, katerega zmogljivost bo 70 megawattov, bo namenjena prostemu trgu, zanj pa je družba Ngen namenila 70 milijonov evrov lastnih sredstev. Naložbeni načrti predvidevajo, da bo postavitev Talum 3 shranjevala 140 megawattnih ur energije, projekt pa je narejen za dvakratnik te količine energije.. Na lokaciji v Kidričevem ima družba Ngen že postavljena dva sistema baterijskih hranilnikov, enega pa tudi na Jesenicah.

"Nova infrastruktura bo ostala v Sloveniji, tu bomo gradili nova stanovanja za nove zaposlene in v Sloveniji bomo vlagali v domače kadre," je še povedal Bernard ob napovedi gradnje nove poslovne stavbe v Žirovnici na lokaciji nekdanjega objekta Elektro Gorenjska. "Odpiramo nova delovna mesta, število zaposlenih v Sloveniji bomo tako povečali s 120 na 200."

Družba Ngen načrtuje gradnjo svojega novega poslovnega in bivalnega kompleksa v Žirovnici, katerega gradnja bo predvidoma zaključena naslednje poletje. | Foto: Ngen Družba Ngen načrtuje gradnjo svojega novega poslovnega in bivalnega kompleksa v Žirovnici, katerega gradnja bo predvidoma zaključena naslednje poletje. Foto: Ngen

Rast v desetih državah

V sklopu tega kompleksa, ki naj bi zaživel v enem letu, bodo zgradili tudi 40 stanovanj za zaposlene, je povedal Bernard. "Želimo ustvariti najboljše razmere za najboljše kadre," je še povedal.

Ngen ima sicer svoje postavitve tudi v Avstriji, Nemčiji in še osmih drugih državah, po sklenitvi posla z družbo Uniper v vrednosti 50 milijonov evrov je nemški partner svoj vložek že potrojil.

Uniper, NGEN
Novice Uniper namerava z NGEN zgraditi baterijski sistem za shranjevanje energije
Spotkast, Roman Bernard
Novice Spotkast z Romanom Bernardom: Če se bomo lahko malo prilagodili, se nam cen električne energije ne bo treba bati
Ne spreglejte