Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
12. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

sodišče posojilo banka DUTB

Torek, 12. 4. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

DUTB od Factor banke "podedovala" za sto milijonov evrov tožb

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
DUTB | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je s pripojitvijo Factor banke prevzela tudi odprte sodne postopke banke. Peščica največjih tožb lahko banko stane sto milijonov evrov. Koliko denarja je dala na stran za primer neuspeha, na DUTB ne povedo.

Factor banka je v pravkar javno objavljenem letnem poročilu razkrila, katere so največje tožbe, ki po februarski pripojitvi bremenijo DUTB. Podatki kažejo, da samo peščica največjih tožnikov od banke zahteva skorajda sto milijonov evrov.

Največja sodna postopka sta povezana z dogajanjem okrog poplačila dolga podjetja Nuba v lasti ljubljanskih nepremičninarjev Rasta Tomažiča in Patrika Ceglarja v začetku lanskega leta. Spomnimo, da Nuba Factor banki ni vračala 20-milijonskega posojila iz leta 2010, zato ji je banka zasegla srbsko hčerinsko podjetje Targo Telekom. Podjetje, ki je v Srbiji postavljalo optično omrežje, je bilo ključno premoženje Nube, ki je junija lani pristala v prisilni poravnavi. 

Tomažič in Ceglar sta zaradi ravnanja izredne uprave pod vodstvom Klausa Schusterja – menita, da bi morala banka dovoliti, da podjetje prodata in tako poplačata dolg – vložila 45-milijonsko odškodninsko tožbo. Skoraj še enkrat toliko pa v ločeni tožbi, a povezani z isto zadevo, zahtevajo družbe okrog znanih dolenjskih podjetnikov Franca Freliha in Jožeta Ceglarja. Oba sta bila kot fizični osebi Nubina solastnika v Targo Telekomu, so v preteklosti poročali mediji. Zdaj po navedbah v letnem poročilu Factor banke izpodbijata "veljavnost pristopa družbe Targo Telekom k dolgu družbe Nuba" in zahtevata 41,2 milijona evrov odškodnine.

V Factor banki – izredno upravo je vodil Klaus Schuster – so si z lanskim zasegom srbskega podjetja Targo Telekom nakopali za prek 80 milijonov evrov tožb s strani lastnikov podjetja. | Foto: Bor Slana V Factor banki – izredno upravo je vodil Klaus Schuster – so si z lanskim zasegom srbskega podjetja Targo Telekom nakopali za prek 80 milijonov evrov tožb s strani lastnikov podjetja. Foto: Bor Slana

Koliko je dala banka na stran?

DUTB smo vprašali, ali je banka oblikovala rezervacije za primer neuspeha na sodišču. Kot pravijo, je banka sama ocenila možnosti uspeha v postopku in v skladu s tem tudi določila višino rezervacij, številk pa ne razkrivajo.

Banka pa je lastno oceno možnosti uspeha navedla v letnem poročilu. Za prvo tožbo so mnenja, da je "možnost uspeha banke 98-odstotna", za drugo pa, da "ni pričakovati, da bodo tožeče stranke s tožbo uspele." Iz tega lahko sklepamo, da za dva največja postopka banka ni oblikovala veliko rezervacij. Morebitni neuspeh v katerem od sporov bi torej za DUTB lahko pomenil visoke stroške.

V prtljagi tudi leta stari milijonski spori

V letnem poročilu banka razkriva še tri večmilijonske spore, ki izhajajo iz časov pred imenovanjem izredne uprave in napovedjo likvidacije banke. Že oktobra 2010 je Mustafa Grabus zoper banko vložil štirimilijonsko tožbo zaradi domnevno nepravilnega ravnanja banke pri prodaji in nakupu vrednostnih papirjev. Podrobnosti niso znane, sodišče o zadevi še ni odločilo.

Nizozemski sklad Adriatic Fund, ki ga je pred desetletjem ustanovila Poteza, danes pa je v likvidaciji, je avgusta 2013 zoper Factor banko vložil 3,5-milijonsko odškodninsko tožbo zaradi domnevno nezakonite prodaje delnic Moldova Agroindbank. Banka naj bi se v opcijski pogodbi zavezala, da bo za sklad hranila slabih pet odstotkov delnic moldavske banke, nato pa jih je predčasno prodala. Banka v letnem poročilu navaja, da je razlog za tožbo sum kršitev pogodbenega razmerja, podrobnosti pa ne razkriva. Prvostopenjsko sodišče je tožbo zavrnilo, na kar se je Adriatic Fund pritožil, sodišče pa o pritožbi do marca še ni odločilo.

Nekdanja članica skupine SCT, družba Tovarna asfalta Črnuče (TAČ), ki je pred dnevi pristala v stečaju, pa je maja 2014 zoper banko vložila tožbo zaradi ugotovitve ničnosti kreditne pogodbe. Gre za 3,5-milijonsko posojilo, ki ga je banka tik pred propadom SCT dala podjetju TAČ, ta pa ga ni vrnil. Zdaj TAČ želi doseči izbris hipoteke, češ da je šlo pri posojilu za fiktiven posel in je banka to vedela. Sodišče o zadevi še ni odločilo.

S Factor banko na DUTB tudi ministrova žena

DUTB se je odločila, da – ker je to, kot pravijo, glede na fazo postopkov najbolj racionalno – obdrži tudi odvetnike, ki jih je prej najemala Factor banka. Tako je marca sklenila pogodbi z odvetniškima pisarnama Jadek & Pensa v lasti Srečka Jadeka in Pavla Pense (ta je tudi že prej sodelovala s slabo banko) ter pisarno Zidar Klemenčič, žene pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča. Oboji so z DUTB sklenili pogodbo za eno leto, prvi z urno postavko 150 evrov, drugi pa 120 evrov. 

V sodnih postopkih, kjer je Factor banka nastopala kot tožena stranka, so jo poleg omenjenih zastopali še odvetnica Nadjuša Koželj in odvetniške pisarne Šelih & partnerji, Šuštar in Zorić, Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji ter Wolf Theiss. S temi bo DUTB pogodbo sklenila po potrebi, so nam pojasnili. 

"Odvetniška armada" DUTB tako trenutno šteje vsaj 14 odvetniških hiš (toliko pogodb so sklenili letos, nekatere starejše pogodbe pa so bile sklenjene za nedoločen čas in ni jasno, ali so še aktivne). 

Odvetnica Nina Zidar Klemenčič, sicer žena pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, Factor banko zastopa v odškodninskih tožbah zoper nekdanjo upravo, v katerih banka zahteva skupno prek 21 milijonov evrov. | Foto: Matej Leskovšek Odvetnica Nina Zidar Klemenčič, sicer žena pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, Factor banko zastopa v odškodninskih tožbah zoper nekdanjo upravo, v katerih banka zahteva skupno prek 21 milijonov evrov. Foto: Matej Leskovšek

Ne spreglejte