Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 7. 2023,
21.33

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,67

Natisni članek

Italija zakon pokojnine Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Nedelja, 16. 7. 2023, 21.33

2 meseca, 2 tedna

Pravni nasvet

Delal je v Italiji, ko bi šel v pokoj, pa šok!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,67
delavec gradbinec gradnja gradbeništvo | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Delal sem v Italiji, ampak mi tamkajšnji delodajalec ni plačeval prispevkov, in sicer od leta 2001 pa do 2014. Vsako leto sem v Sloveniji oddal obrazec za zdravstveno zavarovanje in pri obisku zdravnika ni bilo nikoli težav. Davek od dohodka sem plačeval v Italiji ter vsako leto dostavil v Slovenijo na davčno upravo potrdilo o plačanem prispevku v Italiji. Ko pa sem oddal zahtevek za izračun pokojnine, so mi sporočili, da se ne morem upokojiti, saj da mi do polne delovne dobe manjka devet let in sedem mesecev. Kaj lahko naredim?

Franc S.

Pravnik na dlani odgovarja:

Spoštovani Franc, iz vašega vprašanja izhaja, da ste v tujini delali od 2001 do 2014. Prav tako izhaja, da vaš tuji delodajalec v Italiji naj ne bi poravnaval prispevkov za pokojninsko zavarovanje.

V primeru, da delavec v času dela v tujini prebiva v Sloveniji, dohodek iz delovnega razmerja (npr. plačo) pa prejema v tujine, se praviloma za davčne namene šteje za rezidenta Slovenije po Zakonu o dohodnini (ZDoh-2).

Pravni nasvet_3
Novice Kaj lahko naredim po 65. letu s premalo delovne dobe za izplačilo pokojnine?

To pomeni, da mora poročati davčnemu organu v Sloveniji tudi o dohodkih, prejetih iz tujine. Davčna obveznost posameznika je namreč odvisna od njegovega statusa, ali je davčni rezident ali nerezident.

Tako je rezident zavezan za plačilo dohodnine od vseh dohodkov, ki imajo svoj vir v Sloveniji, in od vseh dohodkov, ki imajo svoj vir zunaj Slovenije (tj. od svetovnega dohodka). Iz vašega vprašanja izhaja, da ste davek od dohodka plačevali v Sloveniji in Finančni upravi (Furs) tudi prilagali potrdilo o plačanih prispevkih v Italiji. Ta potrdila vam je verjetno izdajal delodajalec.

Pravni nasvet_3
Novice Delodajalec mi pred 20 leti ni plačeval prispevkov

Žal iz samega vprašanja ni mogoče razbrati vaše starosti in delovne dobe – morda imate delovne dobe 30 let in 5 mesecev. Zato tudi ne moremo točno ugotoviti, kateri prispevki niso poravnani in kdo jih ni poravnal. Prav tako ne moremo ugotoviti, ali imate pravico do starostne pokojnine v Sloveniji. Za starostno pokojnino v Sloveniji moški potrebuje starost 65 let in najmanj 15 let delovne dobe. Oba pogoja morate izpolnjevati hkrati.

V primeru, da vam je italijanski delodajalec dajal potrdila z napačnimi podatki in prispevkov ni plačeval, boste morali začeti postopek v Italiji. Predlagamo, da na davčnemu organu v Italiji zahtevate podatek, koliko prispevkov je bilo plačanih in kdaj je vaš delodajalec prispevke plačal oziroma kdaj jih ni. Iz vašega vprašanja namreč izhaja, da ste v Italiji delali 13 let, prispevkov pa nimate poravnanih za devet let in sedem mesecev.

Če boste ugotovili, da prispevki niso plačani, so bila potrdila lažna oziroma ponarejena. Vsekakor pa boste morali postopek (sodni ali davčni) zoper delodajalca začeti v Italiji in ne v Sloveniji.

Pravni nasvet_3
Novice Razporeditev na drugo delovno mesto lahko prinese tudi nižjo plačo
pravni nasvet
Novice Potrebujete brezplačno pravno pomoč?

Ne spreglejte