Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2023,
22.09

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

pokojnine Pravni nasvet Pravni nasvet

Četrtek, 15. 6. 2023, 22.09

3 mesece

Pravni nasvet

Delodajalec mi pred 20 leti ni plačeval prispevkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63
Pravni nasvet_3 | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Pozdravljeni, delodajalec v kovinarski stroki mi ni plačeval prispevkov od leta 1996 do 2003. V delavski knjižici imam vpisana vsa leta, vendar prispevki za to obdobje niso plačani. Zanima me, ali se da še kaj narediti, da ne bi bil oškodovan pri pokojnini.

Franc G.

Pravnik na dlani odgovarja:

Naj najprej pojasnimo, da se pogosto napačno razlaga, da bodo zaradi neplačanih prispevkov delavci prikrajšani pri pokojninski dobi.

Pravni nasvet_3
Novice Kaj lahko naredim po 65. letu s premalo delovne dobe za izplačilo pokojnine?

Iz določbe 133. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) sicer resda izhaja, da se v zavarovalno dobo štejejo obdobja zavarovanja, če so bili za ta obdobja plačani predpisani prispevki, oziroma da se v primerih, ko je bil za določeno obdobje zavarovanja plačan le del prispevkov, v pokojninsko dobo upošteva le sorazmerni del zavarovalne dobe.

A takoj ob tem je treba omeniti določbo 134. člena tega zakona, ki velja le za zaposlene zavarovance (pa še to ne za vse), ne pa tudi za espeje, družbenike, kmete itd.

Ta določba določa, da se v pokojninsko dobo štejejo tudi obdobja, v katerih je delodajalec obračunal prispevke za obvezno zavarovanje od zavarovančeve plače, vendar jih ni plačal v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ne glede na to, kako uspešni so bili ukrepi za izterjavo plačila prispevkov.

To pomeni, da se zavarovancem v delovnem razmerju, za katere delodajalec prispevkov ni plačal, ampak jih je zgolj obračunal, obdobja zavarovanja kljub temu vštevajo v pokojninsko dobo v celoti in se upoštevajo tako pri izpolnitvi pogojev za priznanje pravice kot tudi pri odmeri pravice (na primer za določitev odmernega odstotka).

Je pa pri tem pomembno, da se takšna obdobja ne upoštevajo za izračun pokojninske osnove.

Regres
Novice Regres 2023: vsaj toliko regresa vam mora delodajalec izplačati do 1. julija

Večja težava je v primerih, ko delodajalci prispevkov niti ne obračunajo in tudi ne plačujejo prispevkov. Tako se delavcem v delovnem razmerju, ki prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje nimajo niti obračunanih, obdobje vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje ne bo vštevalo v pokojninsko dobo.

V vašem primeru je torej treba ugotoviti, ali je vaš delodajalec prispevke za vas obračunal in jih ni plačal. V takem primeru se bodo leta od 1996 do 2003 vključila v pokojninsko dobo, ne bodo pa se upoštevala pri izračunu pokojnine. Če pa delodajalec vaših prispevkov ni niti obračunal, pa žal ta leta ne bodo del vaše pokojninske dobe.

pravni nasvet
Novice Potrebujete brezplačno pravno pomoč?

Ne spreglejte