Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 11. 2015,
14.32

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

delodajalci minimalna plača

Petek, 27. 11. 2015, 14.32

5 let, 5 mesecev

"Če je že padel socialni sporazum, je padel za dober razlog"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tri delodajalska združenja so uresničila napovedi o izstopu iz socialnega sporazuma 2015-2016. Vlada in sindikati njihovo odločitev obžalujejo.

"Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije in Trgovinska zbornica Slovenije z današnjim dnem odstopamo od socialnega sporazuma za obdobje 2015-2016, ki smo ga podpisali 5. februarja 2015," so zapisali v sporočilu.

Delodajalci so vse od sindikalne pobude za spremembo definicije minimalne plače, da se iz nje izključi dodatke za neugoden delovni čas, ki jo je podprla tudi vlada, opozarjali, da gre za kršitev socialnega sporazuma in bodo v primeru sprejema spremembe iz njega izstopili.

"Kršene si bile vsaj tri določbe socialnega sporazuma" "Socialni sporazum določa, da je potrebno o temeljnih vprašanjih s področja delovnopravne zakonodaje, zdravstva in pokojninskega zavarovanja ter plačnega sistema v javnem sektorju doseči soglasje vseh socialnih partnerjev, torej vlade, sindikatov in delodajalcev," so še zapisali.

Poudarjajo, da sta z načinom sprejemanja enega izmed temeljnih zakonov s področja delovnopravne zakonodaje dva socialna partnerja bistveno kršila vsaj tri določbe socialnega sporazuma, kar je zanje popolnoma nesprejemljivo.

Kopač Mrakova: Socialni sporazum padel za dober razlog Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak obžaluje odločitev treh delodajalskih združenj. "Če je že padel socialni sporazum, mislim, da je padel za dober razlog, za spremembo definicije minimalne plače, ki je bila krivična do zaposlenih z najnižjimi dohodki," je ocenila. Spomnila je, da so spremembe zakona o minimalni plači prek sindikatov s svojimi podpisi zahtevali državljani. Ko je bilo ministrstvo za delo o tem obveščeno, je sklicalo Ekonomsko-socialni svet, ki je prostor socialnega dialoga, vendar se ga delodajalci niso želeli udeležiti.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po seji vlade poudaril, da izstop delodajalcev od socialnega sporazuma ni dober za skupno bivanje in stabilen razvoj, ki dejansko že poteka. "Ne moremo nikogar siliti v to, da ostane v dialogu, če tega ne želi," je dodal.

Sindikati obžalujejo odločitev delodajalskih združenj V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in sindikalni konfederaciji Pergam so izrazili obžalovanje zaradi odločitev delodajalskih združenj. Po njihovem mnenju delodajalci nimajo upravičenega razloga za ta korak. V ZSSS so zapisali, da socialni sporazum določa veliko dobrega za vse podpisnike, poleg tega pa opozarjajo, da zaveze v tem sporazumu z izstopom delodajalcev tudi na davčnem področju ne veljajo več.

Ne spreglejte