Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2013,
12.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Bruselj Alenka Bratušek Evropska komisija

Sreda, 10. 4. 2013, 12.47

7 let, 2 meseca

Bruselj: V Sloveniji presežna makroekonomska neravnovesja, ukrepanje nujno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija se spoprijema s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji, ukrepanje je nujno, opozarja Evropska komisija v poglobljenem pregledu makroekonomskega stanja v 13 problematičnih članicah EU-ja.

"Slovenija se spoprijema s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji. Nujno je takojšnje ukrepanje za ustavitev hitrega kopičenja teh neravnovesij in za njihovo odpravljanje," poziva komisija.

Velika tveganja v finančnem sektorju Bruselj Slovenijo opozarja predvsem na velika tveganja v finančnem sektorju, ki izvirajo iz zadolženosti podjetij in negativnih učinkov procesa njihovega razdolževanja. Ta tveganja po oceni komisije zaostrujejo tudi prepletenost težav finančnega sektorja z javnimi financami, omejena sposobnost prilagajanja kapitalskega trga in trga dela ter gospodarska struktura, v kateri prevladuje državno lastništvo.

Bruselj opozarja tudi na to, da so obdobja negotovosti in pravne ovire pri sprejemanju reform Sloveniji onemogočili ustrezno spoprijemanje s temi neravnovesji in s tem okrepili njeno ranljivost v času povečanega stresa pri financiranju držav v Evropi.

Vlada mora do maja v Bruselj poslati strategijo za reševanje problema Vlada mora zdaj v proračunskem in reformnem načrtu, ki ju mora poslati v Bruselj na začetku maja, opredeliti celostno in podrobno strategijo za reševanje problema makroekonomskih neravnovesij. Komisija bo nato ta načrta podrobno pregledala in ocenila ter podala priporočila za ukrepanje, ki jih bo razgrnila 29. maja. Če Slovenija priporočil ne bo upoštevala, jo v skrajnem primeru čaka kazen v višini 0,1 odstotka bruto domačega proizvoda.

Najhujša presežna neravnovesja le v Sloveniji in Španiji Bruselj najhujša, presežna neravnovesja ugotavlja le v Sloveniji in Španiji. Pod drobnogledom je bilo sicer še 11 članic – Belgija, Bolgarija, Danska, Finska, Francija, Madžarska, Italija, Malta, Nizozemska, Švedska in Velika Britanija. Za preostale članice je komisija že prej presodila, da niso problematične, Grčija, Irska, Portugalska in Ciper pa ta problem že rešujejo v okviru programa pomoči.

Poglobljeni pregled je del procesa preprečevanja in odpravljanja makroekonomskih neravnovesij, ki spada v sklop novega svežnja proračunskih in ekonomskih pravil, imenovanega šesterček, ki je začel veljati decembra 2011.

Ne spreglejte