Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2019,
12.26

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

2

Natisni članek

Evropska komisija Slovenija Bruselj proračun

Sreda, 27. 2. 2019, 12.26

5 let, 2 meseca

Ministrstvo za finance tudi po opozorilih iz Bruslja vztraja pri začrtani poti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

2

Evropska komisija, EU, zastava | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na ministrstvu za finance tudi po danes objavljeni oceni Evropske komisije, da posodobljeni osnutek proračunskega načrta Slovenije za letos predstavlja tveganje neskladnosti z evropskimi proračunskimi pravili, vztraja pri začrtani poti iskanja ustreznega razmerja med stabilnostjo javnih financ in skrbjo za državljane ter širši razvoj države.

Komisija je Slovenijo v danes objavljeni oceni proračunskega načrta za 2019 pozvala, naj v okviru proračunskega postopka - predlog rebalansa je že v državnozborski obravnavi - ustrezno ukrepa, da zagotovi skladnost proračuna s pravili. V Bruslju so ob tem poudarili, da bi osnutek proračunskega načrta lahko povzročil znaten odklon od poti prilagoditve javnih financ, ki bi vodila k doseganju srednjeročnega fiskalnega cilja države.

Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je ob tem dejal, da se lahko ta sklep zdi presenetljiv, ker se je nominalno javnofinančno stanje močno izboljšalo in ker javni dolg pada, a je obenem izpostavil, da je za ta impresiven dosežek zaslužna zlasti visoka gospodarska rast.

Računalnik, evri, tipkovnica, denar
Novice Bruselj poziva Slovenijo: Pošljite posodobljen osnutek proračuna

Ministrstvo za finance: Zasledujemo doseganje proračunskega presežka

Na ministrstvu za finance so v odzivu zapisali, da komisija Slovenijo poziva k zasledovanju cilja uravnoteženosti javnih financ in k ustreznim rešitvam za dosego srednjeročnega cilja glede strukturnega uravnoteženja javnih financ, hkrati pa tudi k skrbi za gospodarsko rast.

denar evro | Foto: Spomnili so, da sta ministrstvo za finance in vlada že večkrat pojasnila, da zasledujeta dva ključna cilja, to je doseganje proračunskega presežka in zniževanje javnega dolga, s čimer bo Slovenija na srednji rok uravnotežila javne finance.

Vnovič so zatrdili tudi, da Slovenija "v tem smislu zagotavlja ustrezno razmerje med stabilnostjo javnih financ na eni strani ter skrbjo za državljane in širši razvoj države na drugi".

V tej luči si bo Slovenija po navedbah finančnega ministrstva še naprej prizadevala za dolgoročno vzdržnost javnih financ skladno s pravili, tako da ne bo zavirala gospodarske rasti, hkrati pa bo skrbela za ustrezno raven socialne varnosti tudi z ukrepi za ustrezno ciljno naravnanost socialne politike.

Veseli, da Evropski komisiji ni bili potrebno opraviti poglobljenega pregleda

Evropska komisija je danes objavila tudi poročilo o gospodarskih razmerah v članicah EU. V poročilu o Sloveniji je ugotovila, da ni napredka na področjih zdravstvenega varstva, dolgotrajne oskrbe in pokojninskega sistema, ki jih obremenjuje staranje prebivalstva. Medtem ko je določenih področjih, kot je privatizacija, v zadnjem letu dosežen napredek, pa ga pri omenjenih potrebnih strukturnih ukrepih ni bilo. Komisija ugotavlja še, da nekateri izzivi kljub občutnemu izboljšanju ostajajo tudi v bančnem sistemu.

Na finančnem ministrstvu so poudarili, da v Bruslju ugotavljajo napredek Slovenije na več področjih, ostajajo pa izzivi na področju strukturnih reform. "Ministrstvo za finance si bo v okviru svojih pristojnosti prizadevalo za nadaljnji napredek Slovenije, veseli pa nas tudi, da komisiji letos po več letih ni bilo treba opraviti poglobljenega pregleda za Slovenijo, saj za našo državo ne ugotavlja več makroekonomskih neravnovesij," so navedli.

Kot pozitivne na ministrstvu izpostavljajo še ugotovitve Evropske komisije, da ostaja gospodarska rast v Sloveniji razmeroma visoka in široko osnovana, da se naložbe povečujejo, stopnja brezposelnosti pa znižuje. Omenili so še napredek na področju alternativnih virov financiranja za hitro rastoča podjetja in pri odpravi administrativnih ovir.

Spomnili so še, da mora Slovenija izzive in reforme nasloviti v nacionalnem reformnem programu in programu stabilnosti, ki ju bo pripravila do konca aprila in poslala v Bruselj.

Ne spreglejte