Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2024,
18.26

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Mercator Fortenova grupa

Sreda, 12. 6. 2024, 18.26

1 teden

Bruselj poslovnežu Pavlu Vujnovcu odobril prevzem Fortenove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Fortenova | Po predlogu bo Fortenovo grupo prevzela družba Open Pass s sedežem na Malti, ki je v lasti enega najbogatejših Hrvatov Pavla Vujnovca in ima trenutno v njej 27-odstotni delež. | Foto STA

Po predlogu bo Fortenovo grupo prevzela družba Open Pass s sedežem na Malti, ki je v lasti enega najbogatejših Hrvatov Pavla Vujnovca in ima trenutno v njej 27-odstotni delež.

Foto: STA

Evropska komisija je hrvaškemu poslovnežu Pavlu Vujnovcu odobrila prevzem Fortenova grupe, ki je med drugim lastnica slovenskega trgovca Mercatorja. Ko bo posel dokončan, Fortenova grupa v svoji lastniški strukturi ne bo imela več sankcioniranih lastnikov – ruskih bank VTB in Sberbank.

600 milijonov evrov vredno transakcijo so nesankcionirani imetniki potrdil o lastništvu hrvaške Fortenova grupe potrdili na skupščini decembra lani. Po predlogu bo Fortenovo grupo prevzela družba Open Pass s sedežem na Malti, ki je v lasti enega najbogatejših Hrvatov Vujnovca in ima trenutno v njej 27-odstotni delež.

"V lastniški strukturi Fortenova grupe ne bo več sankcioniranih delničarjev, ki bodo prejeli odškodnino za svoje deleže," so takrat sporočili iz Fortenove. Trenutno imata VTB in Sberbank v Fortenovi 49,9-odstotni delež, kupnino pa naj bi jima nakazali na poseben račun, do katerega bosta lahko dostopali, ko bodo sankcijski predpisi EU, ZDA in Združenega kraljestva to dopuščali.

Nesankcionirani lastniki bodo lahko svoje lastništvo prenesli na novo podjetje BidCo, povečali svoj solastniški delež s prostovoljno možnostjo dodatnega vlaganja ali pa izbrali možnost poplačila oz. izstopa iz lastniške strukture.

Open Pass je koncentracijo priglasil Evropski komisiji konec letošnjega februarja. Kot je zapisal v vlogi, namerava pridobiti izključni nadzor nad skupino. Koncentracija se bo izvedla z nakupom delnic.

V Bruslju so odločitev objavili danes. Kot so zapisali, je priglašena transakcija skladna s pravili konkurence na trgih, kjer so Fortenovine družbe dejavne.

Predlagana lastniška konsolidacija v interesu vseh deležnikov

Posel se nanaša predvsem na kmetijski sektor, pa tudi na proizvodnjo hrane in dobavo potrošnih dobrin na Hrvaškem, v Sloveniji in v različnih državah na Balkanu, ki niso članice EU, so dodali v Bruslju. Fortenova je sicer trgovska veriga in proizvajalec hrane v kategorijah pijač, proizvodnje olja, proizvodnje in predelave mesa ter kmetijske proizvodnje v petih državah v regiji.

Predlagana lastniška konsolidacija Fortenova grupe je po besedah glavnega izvršnega direktorja Fortenova grupe Fabrisa Peruška v interesu vseh deležnikov. "Brez sankcioniranih delničarjev v solastništvu bo družba lahko še naprej uspešno poslovala in dosegala dobre rezultate ter povečevala vrednost, ki jo dosega za vse deležnike," je dejal po decembrski skupščini.

Mercator
Novice Lastnik Mercatorja je dobil novega lastnika – plinskega kralja
Rusko podjetje Gazprom v Srbiji
Novice Sodišče Gazpromu zaradi prekinitev dobav plina Uniperju naložilo plačilo milijardne odškodnine
Ne spreglejte