Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
25. 8. 2014,
13.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Bled nepremičnine

Ponedeljek, 25. 8. 2014, 13.07

7 let, 2 meseca

Blejska vila Sončnica je znova naprodaj (video)

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Agencija za okolje bo poskušala na javni dražbi prodati Vilo Sončnico, ki stoji na prestižni lokaciji ob Blejskem jezeru. Izklicna cena je 450 tisoč evrov.

Vila Sončnica je bila dolga leta v lasti ljubljanskega župana Ivana Hribarja, zgrajena pa je bila leta 1936 po načrtu arhitekta Josipa Costaperarie. Stavba ima pritličje, dve etaži in mansardo. Bivalne površine skupaj merijo 220 kvadratnih metrov, okoliška zemljišča pa okoli 1800 kvadratnih metrov, je zapisano v razpisnih pogojih za javno dražbo nepremičnine na spletni strani Agencije za okolje (Arso), o kateri so poročale spletne Finance.

Arso, ki deluje v sklopu ministrstva za okolje in prostor, jo je v preteklosti uporabljala za potrebe limnološkega laboratorija, ki je deloval v pritličju in prvi etaži in v katerem so preučevali stanje vode Blejskega jezera. Prostori v drugi etaži so opremljeni kot sejne sobe, prostori v mansardi pa so nekoč služili za počitniško namestitev.

Več poskusov prodaje je bilo zaman, zato ceno znižali Zadnja leta je bila vila prazna, saj so jo že večkrat poskušali prodati. Nazadnje na dveh javnih dražbah novembra lani in februarja letos, ko je bila izklicna cena postavljena pri pol milijona evrih, a žal neuspešno. Po besedah Gregorja Sluge, ki je na Arsu zadolžen za prodajo nepremičnine, je bilo zanimanja pred neuspelima dražbama precejšnje, a dražiteljev na samo dražbo ni bilo.

"Po moji oceni so bili kupci precej resni, a vsem se je zdelo predrago. Vsi interesenti so bile fizične osebe iz Slovenije. Podobno zanimanje vlada tudi za tretjo dražbo," je dejal Sluga in dodal, da so doslej dobili eno konkretno neobvezujočo ponudbo za nakup. Slovenski kupec zanjo ponuja 225 tisoč evrov. Da bi nastal sodoben objekt, bi moral kupec v obnovo vložiti še dodatnega pol milijona evrov.

Spomeniško zaščitena le fasada in notranje stopnišče Hiša po besedah Sluge ne propada, saj je bila pred sedmimi leti streha obnovljena v celoti. Je spomeniško zaščitena, zato bo moral bodoči lastnik ohraniti zunanjo fasado vile in notranje leseno stopnišče. "Notranjost bi se lahko v okviru statike spremenila v sodobno vilo," poudarja Sluga.

Znova jo bodo poskušali prodati 15. septembra na sedežu Arsa v Ljubljani, predhodno pa si jo lahko ogledate 8. septembra. Za sodelovanje na dražbi je treba položiti varščino v višini 45 tisoč evrov, najnižji znesek višanja pa je postavljen pri 10 tisoč evrih. Davek na nepremičnine je dolžan plačati kupec.

Ne spreglejte