Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Četrtek,
25. 2. 2016,
17.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Marjan Batagelj turizem infografika

Četrtek, 25. 2. 2016, 17.17

6 let, 7 mesecev

Batageljev projekt za preporod slovenskega turizma (infografika)

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Marjan Batagelj, ki uspešno vodi Postojnsko jamo, bo v kratkem odprl prenovljeni hotel Jama, ki je več let kazil podobo jamskega bisera. V projektu sodeluje znani hotelir Bogdan Lipovšek.

Letos junija bo družba Postojnska jama, ki jo vodi poslovnež Marjan Batagelj, odprla prenovljeni hotel Jama. Obnova hotela ter gradnja kongresnega centra in nove osrednje kuhinje bosta po Batageljevih besedah stali okoli šest milijonov evrov, prinesli pa približno 40 novih delovnih mest.

Trenutno poteka izbor novih sodelavcev. Vodstvene funkcije bodo prevzeli izkušeni ljudje, pri preostalih pa dajejo prednost mladim. "Svoje znanje želimo prenesti na mlajši rod. To je filozofija našega podjetja in delovanja," pravi Batagelj.

Zakaj je Bogdan Lipovšek pravi človek za ta projekt Nad projektom obnove bdi Bogdan Lipovšek, ki je več kot dve desetletji uspešno vodil ljubljanski Grand hotel Union. Kot pravi Batagelj, je Lipovšek profesionalec, ki je v hotelirstvu vse življenje. V svoji karieri je upravljal najpomembnejša turistična podjetja v Ljubljani in hotele vseh kategorij, od treh- do petzvezdičnih.

"Pri projektu, kakršen je obnova hotela Jama, smo potrebovali človeka z znanjem in izkušnjami. Na podlagi prvih pogovorov, ki sva jih imela, sva oba sklenila, da je med nama prava kemija," je svojo odločitev, zakaj je za vodjo projekta izbral Lipovška, pojasnil Batagelj.

Lipovšek: To je eden najboljših turističnih projektov v Sloveniji v zadnjih desetletjih Bogdan Lipovšek je v pogovoru poudaril, da bi lahko nov hotel Jama dal dodaten zagon slovenskemu turizmu, saj v sebi nosi izjemen potencial za regijo in vso Slovenijo. "Lahko si samo predstavljate, kakšne integrirane produkte lahko Slovenija zdaj predstavi tujim gostom, če vzpostavimo turistično os Bled–Ljubljana–Postojna–Lipica–Piran," je dodal.

Poudarja, da na izredno kratki razdalji ležijo pravi biseri. "Postojnski biser je bil do zdaj malo nezloščen in s tem hotelom bodo podjetje, regija in slovenski turizem dobili novo dimenzijo."

Hotel bo vodila kombinacija mladih in izkušenih kadrov Lipovšek prenovljenega postojnskega hotela, ki leži pred vhodom v jamo in je bil zadnja leta zaprt, ne bo upravljal. Kot je dejal Batagelj, sestavljajo novo, profesionalno ekipo. "Lipovšek je vodja projekta obnove do odprtja novega hotela in postavitve ekipe," je poudaril Batagelj. Glavno vlogo v hotelu bodo nato prevzeli mladi in profesionalci. "Gre za kombinacijo prvega in drugega," je dodal. V parku Postojnska jama, kjer veljalo stroga pravila o varstvu naravne dediščine, ni dovoljeno delati praktično ničesar. Batagelj se zaveda, da je nedopustno, da gost, ki pride na obisk Postojnske jame, na eni strani vidi urejeno okolico parka, na drugi pa neurejene objekte, ki jim niso v ponos. Tako jim, kot pravi Batagelj, ni preostalo drugega, kot da se lotijo obnove hotela.

"Obnovljen hotel Jama za družbo Postojnska jama pomeni ponoven vstop na trg hotelirstva. Iz temeljnega dejanja nam je uspelo narediti tisto, kar je bila Postojnska jama v zlatih časih. Enovita družba, ki je znala gostu ponuditi vse. Od doživetja, prehrane, trgovine do spanja," je pojasnil.

Postojnsko jamo postaviti na zemljevid kongresnega turizma Batageljev cilj je Postojno postavi na svetovni zemljevid kongresnega turizma, a dodaja, da je njihova primarna naloga gosta pripeljati v to okolje. "Zato moramo delovati navzven, delovati globalno, saj lahko le na tak način pripeljemo kongresnega turista v to okolje," je dejal.

S hotelirsko dejavnostjo tako postajajo še bolj globalni. Kot pravi Batagelj, "bomo imeli sklenjeno ponudbo, kar so nam svetovni organizatorji potovanj očitali, saj si želijo pri nas spati in imeti dogodke, a nimamo hotela. Mi smo ta hotel nujno potrebovali."

Hotel bo imel po besedah prvega moža družbe Postojnska jama pozitivne učinke na celotno lokalno okolje. V okolju, kjer ta stoji, bo s tem mogoča celostna ponudba. "V to se vključujejo vsi preostali turistični ponudniki, to deluje povsem po sinergiji ponudbe in povpraševanja."

Prepričan o uspehu novega hotela Bogdan Lipovšek nam je povedal: "Batagelju je že zdaj uspelo podaljšati čas, ki ga obiskovalec preživi v Postojni, na približno sedem ur. Obiskovalcu je ponudil še vivarij in Predjamski grad, s hotelom pa se bo čas postanka podaljšal na več kot en dan." To pomeni več prihodkov tako za podjetje kot lokalno skupnost, ki pa tega včasih ne razume prav dobro, je dodal Lipovšek.

Prepričan je, da se bo nov postojnski hotel uveljavil med gosti, ker ne bo zanimiv le v glavni turistični sezoni, saj se z usmeritvijo na področje konferenčnega turizma sezona podaljšuje na vse leto.

Slovenskemu turizmu lahko uspe le s povezovanjem Lipovšek sicer opozarja na dejstvo, da je slovenski turizem preveč razdrobljen, zaradi česar je vse bolj nekonkurenčen sosedom. Izpostavil je velike investicije v turizem pri naših južnih sosedih in povezovalne elemente med turističnimi destinacijami, "pri nas pa slovenski turizem še kar naprej drobimo", je bil kritičen.

Recept za uspešen slovenski turizem je po njegovem mnenju v povezovanju, kar pomeni, da bomo promovirali drug drugega. "V Postojnski jami si želimo povečanja števila britanskih gostov, ki v precejšnjem številu obiskujejo Bled. Takim gostom velja ponuditi več kot le čudovito kuliso Blejskega jezera in tukaj lahko mi priskočimo na pomoč Bledu, Bled pa nam," je sklenil Lipovšek.

Ne spreglejte