Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 12. 2013,
16.43

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Banka Slovenije banka

Sreda, 4. 12. 2013, 16.43

7 let, 3 mesece

Banka Slovenije: Objava rezultatov stresnih testov ne bo vplivala na poslovanje bank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Objava rezultatov stresnih testov slovenskih bank ne bo vplivala na normalno poslovanje bank ali kakorkoli spreminjala pogojev poslovanja s komitenti, tudi s prebivalci.

Kot pravijo v Banki Slovenije, bodo vse banke tudi decembra poslovale v rednem poslovnem času in z običajnimi pogoji poslovanja. V Banki Slovenije so ponovili, da so vse vnaprejšnje napovedi o rezultatih stresnih testov slovenskih bank, preden so dokončno znani, "zgolj in samo špekulacije". "Špekulacije so tudi napovedi, da naj bi bile banke tistega dne, ko bodo rezultati objavljeni, zaprte," so zapisali.

Vročica pred objavo rezultatov se v zadnjih dneh stopnjuje Vročica pred objavo rezultatov stresnih testov in skrbnega pregleda bank se v zadnjih dneh stopnjuje. Rezultati naj bi bili po neuradnih podatkih znani 13. decembra, je pa časnik Finance poročal, da bi se lahko to zgodilo že 11. ali 12. decembra.

DZ je prejšnji teden sprejel novelo zakona o javnih financah, ki daje pravno podlago za državno dokapitalizacijo bank po objavi stresnih testov. Državni svet bo v četrtek sicer odločal o odložilnem vetu na omenjeni zakon. Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je ob sprejemanju tega zakona pojasnila, da bo lahko država z denarnim vložkom ali stvarnim vplačilom dokapitalizirala banke in hranilnice, ukrep pa bo moral biti izveden skladno z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank.

Tako bo pobudo za sklep o posamezni dokapitalizaciji dala Banka Slovenije, medresorska delovna skupina bo predlog poslala ministru za finance, na predlog katerega bo nato sklep sprejela vlada.

Sredstva za dokapitalizacije se bodo lahko zagotovila z zadolževanjem Sredstva za dokapitalizacije se bodo lahko zagotovila z zadolževanjem, in sicer do meje, ki jo določa zakon o izvrševanju proračuna (za letos ena milijarda evrov), ter s prostimi denarnimi sredstvi državnega proračuna. Pri slednjih gre za depozite države v višini 3,5 milijarde evrov (kar vključuje tudi 1,2 milijarde evrov, kolikor je za dokapitalizacije finančnih institucij predvideno v letošnjem proračunu) in možnost prerazporeditve 200 milijonov evrov z B-bilance proračuna, namenjenih dokapitalizacijam podjetij. Skupno za letos torej 4,7 milijarde evrov.

Ne spreglejte