Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
6. 8. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

7

Natisni članek

hiša Ljubljana nepremičnine nepremičninski trg stanovanje

Ponedeljek, 6. 8. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Ali nepremičnino kupiti v Ljubljani ali raje v njeni okolici

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

7

Družina, stanovanje, dom

Številne mlade družine, ki se za reševanje prvega stanovanjskega problema ozirajo po nakupih nepremičnin, se sprašujejo, ali je smiselno kupiti drago stanovanje v Ljubljani ali naj raje za manj denarja kupijo hišo zunaj prestolnice. Preverili smo alternative ter prednosti in slabosti enega in drugega.

Nepremičninski strokovnjaki zaradi vnovičnega razcveta nepremičninskega trga, pomanjkanja ponudbe stanovanjskih nepremičnin in podivjanih cen v Ljubljani ter trenda, ki narekuje kakovostno bivanje v objemu narave, znova opažajo porast povpraševanja po rabljenih hišah in gradnjo novih zunaj mestnih središč.

Novogradnje v Ljubljani
Novice Nepremičninski trg v Ljubljani cveti: poglejte, kje vse se bo gradilo

"Z malo sreče je za ceno trisobnega stanovanja v Ljubljani mogoče najti vrstno hišo v okolici prestolnice," pojasnjuje Vesna Čeh, vodja agencije RE/MAX Ljubljana. | Foto: Osebni arhiv "Z malo sreče je za ceno trisobnega stanovanja v Ljubljani mogoče najti vrstno hišo v okolici prestolnice," pojasnjuje Vesna Čeh, vodja agencije RE/MAX Ljubljana. Foto: Osebni arhiv "Opažamo, da je tudi že v okolici Ljubljane ponudba dobrih nepremičnin omejena, cene pa naraščajo. Znova so postala zanimiva naselja v Trzinu, Mengšu, Domžalah, Grosupljem, Brezovici in Vrhniki, ki imajo hitro prometno povezavo do Ljubljane," pojasnjuje Vesna Čeh iz nepremičninske družbe RE/MAX Ljubljana.

Čehova spomni, da povprečna cena rabljenega stanovanja v Ljubljani trenutno znaša okoli 2.550 evrov za kvadratni meter. Novejša stanovanja na odličnih lokacijah se po njenih besedah prodajajo tudi za tri tisočake po kvadratu, novogradnje pa to ceno presegajo. Odločilni kriteriji, ki vplivajo na končno ceno, so predvsem lokacija in starost objekta, poudarja.

"Za povprečno 80 kvadratov veliko trisobno stanovanje v Ljubljani je treba v povprečju odšteti okoli 205 tisoč evrov, za enako veliko novejše stanovanje na boljši lokaciji pa tudi 240 tisočakov. RE/MAX-ovi zadnji dve realizirani prodaji primerljivih stanovanj v Zupančičevi jami in Šiški sta dosegli ceni 210 in 220 tisoč evrov," ponazori vodja agencije.

Vrstna hiša za manj kot 200 tisočakov

Kot dodaja, je za podoben znesek z malo sreče možno najti nekaj let staro vrstno hišo, dvojčka ali pa samostojno hišo starejšega letnika v Domžalah, Grosupljem in drugi primerljivi okolici. Pri Domžalah je na primer za 175 tisočakov trenutno na prodaj nova manjša vrstna hiša na ključ.

stanovanje dom
Novice Cene nepremičnin so se spet zvišale

Še malo dlje, v Lukovici, lahko kupci za isti denar dobijo celo novejšo hišo. V RE/MAX-u namreč prav zdaj zaključujejo prodajo novejše samostojne hiše v okolici Lukovice za 227 tisoč evrov, na primeru pove Čehova.

Prednosti in slabosti

Kupci se morajo ob tem zavedati, da tako bivanje v mestu kot v njeni okolici prinaša prednosti in slabosti.

Prednosti bivanja v mestnih središčih so na primer boljša infrastruktura, lažji in hitrejši dostop do službe, šole, obšolskih dejavnosti … Kupci med slabostmi izpostavljajo manj zelenih površin ter vse bolj perečo varnost otrok, tudi z vidika drog.

Vila z bazenom v Portorožu
Novice V Sloveniji se prebuja tudi trg luksuznih nepremičnin

Življenje zunaj mestnega hrupa na drugi strani omogoča bivanje v stiku z naravo, pridelavo zelenjave in sadja na domačem vrtu, spontano otroško igro na vrtu, bližnjem travniku ali gozdu. Infrastruktura je v okolici Ljubljane praviloma dobro urejena, saj so vrtec, šola, trgovina, pošta, zdravstveni dom v neposredni bližini.

"Imeli smo zanimiv primer, ko je naša stranka za pol milijona evrov prodala hišo v Ljubljani. Za ta denar je kupila nadstandardno hišo v širši okolici Ljubljane, manjše stanovanje na slovenski Obali in še ji je ostalo," razkriva Čehova.

nepremičnine hiša dom
Novice Kje v Sloveniji se vam najbolj splača kupiti stanovanje

Kupci pa kot slabost izpostavljajo slabši dostop do mestnega središča, zastoje v prometnih konicah in prevoze otrok do šolskih in obšolskih dejavnosti.

Kakšen življenjski slog si boste izbrali

Kupci morajo torej pred nakupom dobro premisliti o svojih bivanjskih prioritetah in življenjskem slogu ter izračunati, koliko bodo zaradi cenejšega nakupa nepremičnine privarčevali dolgoročno. A če so jim ljubljanske nepremičnine finančno nedosegljive, je nakup v okolici zanje pogosto edina možnost.

Ne spreglejte