Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sobota,
14. 7. 2018,
10.13

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33

3

Natisni članek

stanovanje najemnine nakup nepremičnine infografika

Sobota, 14. 7. 2018, 10.13

5 let, 9 mesecev

Cene najema in nakupa stanovanj v Sloveniji

Kje v Sloveniji se vam najbolj splača kupiti stanovanje

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33

3

nepremičnine hiša dom

Stroške nakupa stanovanja si z oddajanjem najhitreje, to je v 108 mesecih, povrnemo v severnoprimorski regiji. Najpočasneje v prestolnici. V zadnjem letu so najemnine najbolj poskočile v zasavski regiji, medtem ko so se cene nakupa najbolj dvignile v pomurski regiji.

Glede na cene na nepremičninskem spletnem portalu nepremicnine.net, smo primerjali vrednosti oddaje in prodaje stanovanj po regijah. S temi cenami smo naredili izračun, v kateri regiji se investicija v stanovanje z namenom oddajanja najhitreje povrne. Primerjava je narejena za nakup oziroma oddajo kvadratnega metra stanovanja in ne upošteva odstopanja od cene, upoštevajoč velikost stanovanja.

Spletni nepremičninski portal prikazuje povprečno oglaševano ceno, ki po mnenju nepremičninskih agentov od realne v povprečju odstopa za deset odstotkov.

Najbolje v severnoprimorski regiji

Nakup stanovanja si v regiji Severnoprimorska z njegovim oddajanjem povrnemo v slabih devetih letih. Naložbo v nakup si tako z oddajo v tej regiji povrnemo skoraj tri leta in pol prej, kot je povprečje za vso Slovenijo. Povprečna cena za nakup kvadratnega metra stanovanja v regiji je malce pod povprečjem za Slovenijo, medtem ko je povprečna cena za najem nad slovenskim povprečjem. Višjo ceno najema imata regiji Ljubljana-mesto in Južnoprimorska.

Nepremičnine
Novice Cene nepremičnin v Ljubljani lani rasle hitreje kot v kitajskih mestih

Investicijo nakupa si z oddajo prej kot v desetih letih povrnemo v štirih od 12 primerjanih regij. Najpozneje v regiji Ljubljana-mesto, kjer moramo za povrnitev stroškov nakupa stanovanje oddajati dobrih 16 let. Regija Ljubljana-mesto ima najvišjo ceno za nakup kvadratnega metra stanovanja in je le za južnoprimorsko regijo, upoštevajoč višino cene najema stanovanja.

Najdražji prestolnica in Obala

Med najdražjimi regijami v Sloveniji sta Ljubljana-mesto in Južnoprimorska. Za nakup je najdražja Ljubljana-mesto, kjer je kvadratni meter stanovanja skoraj enkrat dražji od povprečja za Slovenijo. Ceno nad dva tisoč evrov imajo le še v južnoprimorski regiji.

Pri oddaji pa je ravno obratno, regija Južnoprimorska je dražja od mesta Ljubljane. Cena najema je v južnoprimorski regiji dobro tretjino višja od povprečja za Slovenijo. Cena najema je tudi 2,5-krat višja od najcenejše regije, to je zasavska regija.

Prodajna cena najbolj zrasla v pomurski regiji

Cena za nakup kvadratnega metra stanovanja se je v mesecu aprilu v primerjavi z istim mesecem prejšnjega leta najbolj dvignila v pomurski regiji. V povprečju so se prodajne oglaševane cene v Sloveniji na letni ravni dvignile za 0,6 odstotka, v pomurski regiji za 0,8 odstotka. Prodajne cene so najmanj poskočile v regiji Ljubljana-mesto, in to za 0,23 odstotka.

Stanovanje v Berlinu
Novice Kako veliko stanovanje za tisoč evrov dobimo v Ljubljani in na Dunaju

Cene najema poskočile bolj od cen nakupa

Medtem ko so cene nakupa na letni ravni v povprečju zrasle za 0,6 odstotka, je povprečna rast cen najema dosegla slabih devet odstotkov. Zasavska regija je edina, ki je presegla 15-odstotni dvig cen najema. Rast z desetimi odstotki so najemnine videle v savinjski, posavski in koroški regiji. Na zadnjih mestih glede na rast najdemo regiji, kjer je cena najema za kvadratni meter stanovanja najvišja, to sta Ljubljana-mesto in Južnoprimorska.

Kje v Sloveniji se najbolj splača investicija v oddajo stanovanja 1 | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

 

Ne spreglejte