Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 7. 2018,
11.38

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

kulinarika Poletni Dan. Planet TV

Sreda, 4. 7. 2018, 11.38

5 let, 9 mesecev

Poletni Dan.

Kako uporabiti konopljo v vsakodnevni prehrani?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Konopljina pica

Konoplja in izdelki iz nje so že kar nekaj časa prisotni tudi v prehrani, saj zaradi nekoliko drugačnih in lahko prebavljivih beljakovin velja za eno izmed najbolj koristnih rastlin. Pa veste, kako lahko tudi sami uporabite konopljo v vsakdanji prehrani?

Konopljina semena so bogat vir drugačnih in lahko prebavljivih beljakovin, vsebujejo jih kar trikrat več kot na primer soja. Poleg tega pa vsebujejo še zelo koristne maščobne kisline omega 3 in redke GLA (gamalinolenske kisline) ter vitamina D in E.

Konopljina semena. | Foto: Konopljina semena.

Seme vsebuje tudi vseh osem življenjsko pomembnih aminokislin, ki človeškemu telesu z idealnim razmerjem pomagajo pri tvorbi protiteles in krepitvi imunskega sistema. Konopljino seme pa unikatno dela dejstvo, da kar 65 odstotkov vseh beljakovin predstavlja globulin. Tega telo porablja pri proizvajanju protiteles, ko se imunski sistem brani pred vdori tujih organizmov.

konoplja Hemp Medico
Trendi Konopljina smola – naravna rešitev za vaše fizične in psihične težave!

Konoplja v prehrani

Semena, zmleta v moko, so na primer dobra alternativa pšenični moki, saj ne vsebujejo glutena. Olje, ki je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami in vitaminom E, lahko uporabljamo za solatne prelive in kuho, ni pa primerno za cvrtje. Kalčke lahko uporabimo za solate ali juhe, razkoščičena semena pa lahko dodajamo žitnim in sadnim mislijem.

Konoplja kruh | Foto:

Stranski produkt hladnega stiskanja konopljinih semen, pri katerem se izloči olje, so konopljine beljakovine. Zmleta semena posušijo in zmeljejo v beljakovinski prah, ki še vedno vsebuje vse pomembne sestavine konopljinega semena, le da so ti zaradi prahu nekoliko bolj koncentrirani.

V obliki smutija ali drugih napitkov je odličen za športnike, saj regenerira mišično tkivo in pospešuje izgorevanje maščob. Velika prednost konopljinih beljakovin v primerjavi z drugimi je to, da imajo visoko vrednost pH-ja in zato delujejo najbolj alkalno. Ohranjanje alkalnega ravnovesja v telesu je zelo pomembno, saj zakisanost negativno vpliva na celotni organizem. To pa se kaže tako pri slabšem počutju in izčrpanosti kot pri izgubljanju mišične mase in kondicije.

Več o uporabi konoplje v vsakodnevni prehrani pa lahko izveste tudi danes ob 17.25 v oddaji Poletni Dan. na Planet TV, kjer bo gost Samo Chormy med drugim pokazal, kako lahko pripravite smuti iz konoplje.
Ne spreglejte