Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2013,
18.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

morski pes napad obleka

Četrtek, 18. 7. 2013, 18.17

8 let

Video: Obleka, ki varuje pred napadi morskih psov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Avstralsko podjetje Shark Attack Mitigation Systems je izdelalo posebno "nevidno" obleko za deskarje in potapljače, ki bo obvarovala pred ugrizi morskih psov.

Ob obalah Avstralije, kjer sta deskanje in potapljanje izredno priljubljena športa, živijo številni morski psi. Proti njihovim napadom je našlo rešitev avstralsko podjetje Shark Attack Mitigation Systems. Lastnika podjetja Hamish Jolly in Craig Anderson sta se povezala z Univerzo Zahodne Avstralije in oblikovala posebno obleko, ki je zasnovana tako, da upošteva raziskave o vidu morskih psov.

Dve obleki, ena za potapljače, druga za deskarje Tako so oblikovali dve vrsti oblek, prva se imenuje elude in druga diverter. Prva je namenjena potapljačem, raziskovalci pa so pri njenem oblikovanju upoštevali raziskave o tem, kako morski psi dojemajo svetlobo. Upoštevali so tudi njihovo barvno slepoto, zato je obleka zasnovana tako, da skrije potapljače v morski globini, je za Telegraph povedal Anderson. Druga je namenjena deskarjem in je črne barve z belimi črtami, s čimer morskemu psu sporoča, da gre za nekaj neužitnega.

"Zasnovana je ob novih odkritjih, ki temeljijo na vidnih sistemih plenilskih morskih psov," je še povedal Anderson. "Te raziskave smo interpretirali in jih spremenili, uporabili smo materiale, ki za vidni sistem morskega psa ustvarjajo nekakšno zmedo," je povedal Craig Anderson. "Številne strupene živali odganjajo druge živali, plen plenilcu tako daje znamenje, naj ga ne poje. Za tem stoji obleka s črtami," pa je dodal raziskovalec z Univerze Zahodne Avstralije Shaun Collin. Obleka bo stala 392 ameriških dolarjev, kar je približno 300 evrov, naročila pa že sprejema njihov proizvajalec Radiator.

"Varna in ne škoduje morskim psom" Čeprav so v avstralskih vodah morski psi pogosti, je bilo napadov na ljudi malo, kljub temu pa je po Andersonovem mnenju povpraševanje po takšnih izdelkih izjemno. "Vsakdo išče rešitev, vsakdo je nervozen, ko gre v vodo. Ne samo v Avstraliji, temveč tudi drugod," je povedal Anderson in o obleki dodal: "Je varna, naravna in ni škodljiva za morske pse."

Ne spreglejte