Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 4. 2024,
10.18

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

raketa napad vojna Rusija Ukrajina

Sobota, 27. 4. 2024, 10.18

1 mesec, 3 tedne

Ukrajina in Rusija poročata o novih napadih z raketami in droni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Ruski napad na Ukrajino | V času ruskih napadov na Ukrajino so se številni prebivalci zatekli na podzemne postaje. | Foto Reuters

V času ruskih napadov na Ukrajino so se številni prebivalci zatekli na podzemne postaje.

Foto: Reuters

Ukrajina in Rusija sta ponoči izvedli nove napade z raketami in droni. V ruskem raketnem napadu je bila v treh ukrajinskih regijah poškodovana energetska infrastruktura. V ločenem ruskem obstreljevanju pa sta bila ubita dva človeka. Ruska zračna obramba je medtem po navedbah Moskve nad regijo Krasnodar in Krimom sestrelila 68 ukrajinskih dronov.

Ruske sile so proti Ukrajini izstrelile 34 raket, ob tega jih je 21 zračna obramba sestrelila, so sporočile ukrajinske oborožene sile. "Sovražnik je uporabil različne vrste raket, vključno z balističnimi, zadete pa so bile regije Harkov, Herson, Dnipropetrovsk, Zaporožje, Lvov in Ivano-Frankovsk," je dodala vojska.

Vodja ukrajinske vojaške uprave v mestu Krivi Rog Oleksandr Vilkul je na Telegramu zapisal, da sta bila v ruskih napadih ranjena 82-letna ženska in 39-letni moški.

Posledice ruskega napada na Harkov | Foto: Reuters Posledice ruskega napada na Harkov Foto: Reuters

Napadi osredotočeni na energetsko infrastrukturo

Raketni napadi so bili sicer osredotočeni predvsem na ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Kot je pojasnil ukrajinski minister za energetiko German Galuščenko, so bili napadeni energetski objekti v regijah Dnipropetrovsk, Ivano-Frankovsk in Lvov.

Državni dobavitelj energije DTEK je sporočil, da so bile v napadih poškodovane štiri termoelektrarne. Nacionalni operater Ukrenergo pa je prebivalce omenjenih treh regij pozval, naj omejijo porabo električne energije, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V ločenem ruskem obstreljevanju je bila po navedbah Kijeva v regiji Harkov ubita ena oseba. Obstreljevanje je prizadelo tudi regijo Herson, kjer je bila ubita ena oseba, še najmanj osem je bilo ranjenih.

O napadih sicer poročajo tudi iz Rusije. Po navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi je zračna obramba nad regijo Krasnodar sestrelila 66 ukrajinskih dronov, še dva pa nad ukrajinskim polotokom Krim.

"Poskušali so napasti rafinerije nafte in infrastrukturo. Po dozdajšnjih informacijah ni ranjenih ali resne škode na objektih," je na Telegramu izjavil guverner regije Krasnodar Venjamin Kondratjev. Uradniki v Krasnodarju so pozneje poročali o izbruhu požara v eni od rafinerij, zaradi katerega so omejili njeno obratovanje.

Ukrajinski obrambni uradnik je medtem za AFP potrdil, da sta bili v napadih z droni na regijo Krasnodar zadeti dve ruski rafineriji nafte in vojaško letališče. O napadu z dronom so poročale tudi oblasti v ruski regiji Belgorod, kjer je bilo ranjenih pet ljudi.

Severni tok
Novice Rusija v VS ZN zahtevala neodvisno preiskavo eksplozije na plinovodu Severni tok
Ukrajinski tankist v Časiv Jaru
Novice Je to velika ukrajinska past za rusko vojsko?
ruski napadi na železniško omrežje Ukrajine
Novice Grožnje z napadi na kijevski bolnišnici in ruski napadi na železnice. Se bliža ofenziva? #video
Ne spreglejte