Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
6. 10. 2013,
20.04

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

meduze smrt morje letalonosilka

Nedelja, 6. 10. 2013, 20.04

5 let, 6 mesecev

Video: Korejci nad meduze z robotsko podvodno "cirkularko"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svetovna populacija nadležnih vrst ožigalkarjev je letos doživela pravi bum, s katerim pa se ne strinjajo gospodarske panoge, ki za delovanje nujno potrebujejo morja in oceane.

Za rast števila meduz so zaslužne predvsem toplejše vode, rib, ki so dober naravni regulator koncentracije sluzastih klobučarjev, pa je zaradi preveč agresivnega ribolova čedalje manj. Poleg običajnih neprijetnosti, kot sta ogrožanje zdravja (v nekaterih primerih celo življenja!) plavalcev zaradi toksičnosti in uničevanje ribiških mrež ter ulova, se meduze pogosto zapletejo tudi v javno in zasebno infrastrukturo, predvsem v raznorazne reže elektrarn in plovil.

Pred kratkim je moral z obratovanjem za tri dni prenehati eden izmed jedrskih reaktorjev elektrarne v švedskem mestu Oskarhamm, saj so meduze zamašile hladilni sistem. Podobne zgodbe prihajajo tudi iz Južne Koreje in Japonske – v deželi, kjer se je zgodila Fukušima, morajo samo v eni izmed jedrskih elektrarn vsak dan odstraniti več kot 150 ton meduz, ki ustavijo pretok vode skozi cevi. Zelo znan je tudi primer 97-tisoč tonske ameriške letalonosilke USS Ronald Reagan – pred več kot sedmimi leti jo je v sidrišču v mestu Brisbane praktično onesposobila gigantska jata queenslandskih meduz, ki jo je neznanska moč ladijskega jedrskega reaktorja posrkala v hladilnike motorjev. Da bi bila mera polna, je dan pozneje med nočno misijo na krov treščil lovec F/A-18 Hornet. Toliko nesreče na čisto prvi plovbi!

Meduze so nadležne precej bolj od zombijev – te v filmih in nanizankah praviloma vselej zaustavijo s strelom v čelo, medtem ko lahko mrtvi ožigalkarji, ki jih morski tokovi zanesejo pod elektrarne, povzročijo prav toliko škode kot živi. Za nameček jih je pobijati težko, saj so meduze praktično imune na kemikalije in elektrošoke. Na južnokorejskem inštitutu za visoke tehnologije so se domislili precej terminatorskega načina za genocid prosojnih bitij – zmleli jih bodo v neškodljive konfete.

Robotki, ki so jih ustvarili sadisti iz dežele Samsunga, delujejo povsem avtonomno. Uničevalci meduz plujejo v skupinicah, za navigacijo pa uporabljajo kamere in GPS. Ko zaznajo jato tarč, jo obkrožijo in obdajo z mrežo ter preusmerijo v propelerje, ki jih razcefrajo na kosce. Posamezna gruča robotov potuje s hitrostjo 11 km/h, v eni uri pa lahko napravi suši iz 900 kilogramov meduz.

Ne spreglejte