Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 2. 2014,
17.50

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

orkan Katarina New Orleans

Sreda, 26. 2. 2014, 17.50

5 let, 7 mesecev

Vetrne turbine bi lahko New Orleans rešile pred Katrino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ogromne vetrne elektrarne bi lahko ranljiva obalna mesta zaščitile pred uničujočimi orkani, ker bi omilile močne vetrove, preden bi dosegli kopno, kažejo izsledki objavljene raziskave.

Če bi vetrne elektrarne obstajale, ko je orkan Katrina leta 2005 pustošil po New Orleansu ali ko je orkan Sandy zadel obale New Yorka in New Jerseyja leta 2012, bi lahko orkan omilile na močne, neuničujoče vetrove, trdi nova raziskava, objavljena v znanstveni reviji Nature Climate Change. Glede na izsledke študije bi lahko večje število vetrnih turbin blažilo brutalne orkane.

Spopad z zverjo "Majhne turbine se lahko spopadejo z zverjo," je povedala soavtorica raziskave Cristina Archer iz ameriške Univerze Delaware. Ekipa raziskovalcev je simulirala učinek več deset tisoč turbin ob obalah mest, najbolj ranljivih zaradi ciklonov . Znanstveniki so ugotovili, da lahko turbine v velikem številu absorbirajo energijo vetra in tako znatno vplivajo na notranjo dinamiko viharja.

Vetrovi bi lahko bili počasnejši za 160 kilometrov na uro V primeru orkana Katrina, pri katerem so vetrovi dosegli hitrost do 280 kilometrov na uro, bi lahko ogromne vetrne elektrarne najmočnejše vetrove upočasnile tudi za 160 kilometrov na uro. Turbine bi lahko za skoraj 80 odstotkov omilile tudi viharni plimni val. Glede na raziskavo se turbine ne bi poškodovale in bi lahko med neurjem še naprej proizvajale energijo.

Stroški gradnje bi bili vrtoglavi Znanstvena ekipa je sicer v svoji raziskavi predvidevala uporabo kar 78 tisoč vetrnih turbin, ki bi proizvajale 300 gigavatov elektrike. To bi bila nekaj tisočkrat večja obalna vetrna elektrarna, kot trenutno sploh obstaja. A znanstveniki vztrajajo, da bi se gradnja splačala zaradi proizvedene elektrike in zaščite.

Več kot 30-kilometrska linija vetrnih turbin na obalah New Yorka bi stala 153 milijard evrov. Orkan Sandy pa je, ko je leta 2012 zadel tri ameriške zvezne države, povzročil za 58 milijard evrov škode.

Ne spreglejte