SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Istri ni smrtonosnih meduz

4

termometer

 | Foto:
Nekateri hrvaški in slovenski mediji so poročali, da se je v Istri in Tržaškem zalivu pojavila nevarna vrsta meduz, ki lahko človeka opeče do smrti, kar pa ne drži povsem.

"Reakcija človeka na toksine je različna. Tudi pik čebele je na primer lahko za nekatere ljudi smrtonosen," je pojasnila mlada raziskovalka na Morski biološki postaji Piran Tjaša Kogovšek.

V zadnjih letih so v našem morju redno prisotne Šlo naj bi za tako imenovano kompasno meduzo, ki je ena izmed klobučnjaških meduz, ki so zadnjih deset let redno sezonsko prisotne v našem morja, prvi zapisi o tem pa so stari že več kot 200 let, pove Tjaša Kogovšek. Tako torej ne držijo niti pisanja o tem, da se ta vrsta meduz pojavlja le enkrat na pet let.

Omenjene vrste meduz se pojavljajo tudi posamično in ne množično, zato je tudi manjša verjetnost, da se z njimi srečamo in niso tako kot meduze mesečinke, ki so v sedemdesetih in osemdesetih letih v Jadranu pojavljale masovno in povzročale hude ožige. Podobno hud je sicer tudi ožig kompasne meduze, vendar nobeden od njih smrtonosen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin