Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 1. 2015,
13.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Evropa

Sreda, 28. 1. 2015, 13.26

8 let

V čem so evropske države najboljše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija ima najmanj najstniških nosečnosti, Bolgarija pa najcenejšo elektriko.

Nehvaležno je med seboj primerjati države Evropske skupnosti, saj so si precej različne. A statistika je lahko zabavna.

Tako so na portalu Thrillist, ki je posvečen hrani in potovanju, najprej sestavili seznam, v čem so posamezne države Evropske skupnosti najslabše. Sloveniji so pripisali največje število z alkoholom povezanih smrti. Zaradi alkohola naj bi po navedbah Evrostata na 100 tisoč prebivalcev umrlo 6,34 ljudi, kar je največ med vsemi članicami EU. Ob tem so zapisali opombo: "Slovenija, naučiti se morate zmernosti." Litva nas je prehitela po odstotku samomorov, Finska pa po številu obolelih za depresijo. A na seznamu niso vsi podatki depresivni. Recimo Romunija ima najmanj kinodvoran na število prebivalcev, Danska pa najmanj trgovin Zara.

Malo nosečih najstnic, ker se učijo nemško Da pa ne bi mislili, da je v Evropski skupnosti vse črno, so objavili tudi seznam, v čem so posamezne države Evropske skupnosti najboljše. Sloveniji je pripadel podatek, da imamo najmanj najstniških nosečnosti. Po podatkih Svetovne banke imamo na tisoč najstnic med 15. in 19. letom le eno nosečo, kar je po teh podatkih celo najbolje na svetu. Kot mogoč vzrok nizke številke najstniške nosečnosti pa poleg možnosti, da imajo najstnice v Sloveniji "odličen dostop do kontracepcije", ugibajo še, da so mogoče "mladi Slovenci preveč zaposleni z učenjem nemščine in nimajo časa za seks".

Kar zadeva reprodukcijo, je sicer najboljša Irska, ki ima največji naravni prirastek in je hkrati najboljša tudi v najnižjem odstotku ločitev. Kot so zapisali avtorji, jih pri tem žene, "da nikoli ne prekršijo stereotipa o irski katoliški družini, ki ima več otrok kot koz".

Največ zamaškov na Portugalskem, najbolj vitki Francozi V čem so države najboljše, je ponovno zelo različno. Portugalska ima recimo najvišjo proizvodnjo plutovinastih zamaškov, saj jih svetovno proizvedejo skoraj polovico.

Bolgarija ima najcenejšo elektriko, pri čemer so zapisali, da je to sicer super, ker na sostanovalce nikoli ne vpijete, naj ugasnejo luči, a pomeni tudi, "da živite v Bolgariji". Ta opomba je naletela na velik odziv v komentarjih, ko so vsi hiteli zatrjevati, da sploh ni tako slabo živeti v Bolgariji.

Za Avstrijo so ugotovili, da ima najnižjo brezposelnost, le 4,9-odstotno, in dodali: "Primerjajte to z brezposelnostjo v Grčiji, ki jo Nasa še vedno skuša izračunati." A Grčija je po njihovih podatkih najboljša v tem, da imajo najnižji odstotek tuberkuloze na 100 tisoč prebivalcev, vsega pet primerov. Poleg tega so po mnenju Thrilllista Grki najboljši še "v prehranjevanju s hrano, ki jim jo skuhajo mame, in tračarjenju o Turkih".

Če smo že omenili hrano: Francozi so med državami EU najboljši v najnižjem odstotku ljudi s čezmerno telesno težo. Kljub odlični in kalorični hrani so vitki. Menda k temu pripomore kozarec rdečega ob kosilu. Ali pa pregovorno velika spolna aktivnost.

Kar zadeva zdravje, je na prvem mestu tudi Nizozemska, kjer je prenehalo kaditi kar 30 odstotkov državljanov. Pri tem je seveda mišljeno, da so prenehali kaditi cigarete. Zdravi bi morali biti tudi Poljaki, ki so s tremi milijoni ton na leto največji pridelovalci jabolk. Še posebej letos, ko jih niso mogli izvoziti v Rusijo in so jih iz protesta pojedli sami.

A kljub temu imajo Italijani najvišjo pričakovano življenjsko dobo, kar 82,03 leta.

Nemci srečni na delu, Čehi s pivom Najbolj se zabavajo na Češkem, kjer imajo – res nič presenetljivega – najvišjo porabo piva na prebivalca, celega 148,6 litra. Na Danskem pa največ plešejo in pojejo. Po statističnih podatkih je v preteklem letu kar 35 odstotkov Dancev plesalo in 38 odstotkov pelo. Nemčija se po navedbah Thrilllista uvršča na prvo mesto po tem, da so Nemci najbolj srečni na delovnem mestu. Ne glede na delo pa so na Malti med vsemi državami EU najbolj optimistični glede prihodnosti.

Srečni so tudi Finci, ki so najboljši v potovanjih. Kar 88,5 odstotka Fincev je v zadnjem letu odšlo na turistično potovanje, ki je trajalo vsaj eno noč. Pri tem ni znano, koliko od njih jih je odšlo le z nočnim trajektom v Estonijo na popivanje za konec tedna. Če smo že pri potovanjih – Španija je najboljša v tem, da je najbolj priljubljena destinacija Erasmusovih študentov.

Hrvati živijo tiho, Ciprčani poznajo evrske kovance Kar zadeva okolje, najbolj reciklirajo v Belgiji, najmanj onesnažena je Estonija, na Hrvaškem pa imajo najmanj hrupna naselja. Le deset odstotkov Hrvatov naj bi trpelo zaradi hrupa v domačem okolju.

Nekaj presenečenj je pri državah, ki so najboljše v temah, povezanih z denarjem. Recimo Ciprčani so najboljši v poznavanju evrskih kovancev in bankovcev: kar 78 odstotkov vprašanih je zatrdilo, da nimajo težav s prepoznavanjem evrskih kovancev, 91 odstotkov pa z lahkoto prepoznava bankovce. Pri Thrillistu so sicer to pripisali temu, da je država davčna oaza, "ki je več kot pripravljena pomagati napihniti vaše bogastvo". No, po krizi to ni več popolnoma res in verjetno Ciprčani dobro poznajo evro, ker jih nimajo več shranjenih v bankah, temveč v nogavicah.

Zelo presenetljiva je tudi Madžarska, ki naj bi imela najmanj črne ekonomije. Podatek o tem naj bi izhajal iz Eurobarometra. Vprašljiv je tudi podatek o tem, v čem je najboljša Latvija: v dajanju daril uradnikom. Kar 67 odstotkov Latvijcev uradnikom podari darilo. Prijaznost ali korupcija? Na Slovaškem največ izkušenj z roboti, v Britaniji najmanj umorov V šolstvu so zmagali Litovci, kjer je največ maturantov – 93,4 odstotka državljanov je končalo srednjo šolo. Največ tujih jezikov pa govorijo v Luksemburgu – povprečno vsak državljan zna dva in pol. Tako 61 odstotkov državljanov tekoče govori tuji jezik, kar v državi s tremi uradnimi jeziki ni težko.

Dve državi sta najboljši v uporabi novih tehnologij. Švedi imajo največji odstotek prebivalcev, ki imajo dostop do interneta, kar 94,8 odstotka. Slovaki pa – to pa je presenetljivo – imajo največ izkušenj pri delu z roboti. Tudi ta podatek izhaja iz Evrostatove raziskave, in sicer o odnosu javnosti do robotov. Čeprav je le šest odstotkov Evropejcev imelo izkušnjo z roboti, je bilo takih Slovakov kar 20 odstotkov. Kar pa je le dva odstotka več kot Slovencev: izkušnjo z roboti naj bi imelo 18 odstotkov Slovencev.

Nemalo presenečenj na seznam prinašata tudi Romunija in Velika Britanija, ki sta zmagali s podatki, povezanimi s kriminalom. Romunija naj bi imela najnižjo porabo kokaina. Velika Britanija pa se ponaša z najnižjo stopnjo umorov, le 0,3 odstotka na 100 tisoč prebivalcev. Torej so britanske kriminalke zgolj fikcija.

Ne spreglejte