Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
16. 7. 2013,
10.28

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Umetna inteligenca roboti

Torek, 16. 7. 2013, 10.28

2 meseca, 1 teden

Umetna pamet, ki razmišlja kot štiriletnik

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Inteligenčni kvocient enega najpopolnejših sistemov umetne pameti, ki ga je razvil Tehnološki inštitut Massachusettsa (MIT), je glede na nedavne teste primerljiv z IQ-jem štiriletnega otroka.

ConceptNet 4 je kot ogromno prelomnih tehnologij otrok umov z univerzitetnega inštituta MIT, a so bile njegove sposobnosti testiranju, ki je namenjeno tudi ljudem, prvič podvržene dobrih 1.500 kilometrov proti zahodu – na univerzi v Chicagu.

Weschlerjev preizkus inteligence za predšolske otroke je pokazal, da je CN4 glede na inteligenčni kvocient na ravni štiriletnega otroka, a so rezultati testa na različnih področjih zelo nihali, kar nikakor ni običajen pojav. Robert Sloan, vodja računalniškega oddelka univerze v Chicagu, pravi, da tovrstna odstopanja praviloma nakazujejo na motnje v otrokovem duševnem razvoju.

Zdrava pamet Da ima nadpovprečen besedni zaklad in sposobnost razlikovanja predmetov, je ConceptNet 4 dokazal pred testiranjem in na njem, ustavilo pa se je pri vprašanju "zakaj?" in osnovnem razumevanju pojmov. Razvoj programa, ki zmore na podlagi dejstev ali zaznane situacije sprejeti ustrezno (in varno!) odločitev – to je pravzaprav kar slovarska definicija razuma –, je namreč gordijski vozel, ki ga znanosti še ni uspelo ne razvezati ne presekati.

Razum in umetna inteligenca trenutno še nista združljiva, je potrt Robert Sloan. Delujoča zadeva bi namreč zahtevala poznavanje enormne količine podatkov in vsakdanjih dejstev, ki so tako očitna, da se jih ljudje več ne zavedamo. Primer: računalnik sicer ve, da je vrelišče vode pri 100 stopinjah Celzija, ne zaveda pa se, da je vroča in da si bo opekel kable, če jih pomoči vanjo.

"Kot otroci smo se plazili po varnem zavetju doma in objekte v svoji neposredni bližini prevračali, jih razbijali in jim stopali na repe. Čeprav tega takrat nismo vedeli, smo se pravzaprav učili, da svet ni sestavljen le iz ničel in enk. Naš um od računalnikovega ločijo življenjske izkušnje, zato je naše in delo strokovnjakov z MIT-om toliko težje," sklene Sloan.

Ne spreglejte