Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sunita Williams vesolje znanost

Torek, 21. 5. 2013, 14.21

8 let

Sunita Williams: Ženske se pri delu na vesoljski postaji lahko merijo z moškimi (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ženska se s svojo strokovnostjo pri delu na vesoljski postaji lahko meri z moškimi kolegi, uspešnost misije pa je odvisna od skupnega dela in povezanosti astronavtov med seboj.

Tako trdi ameriška astronavtka Sunita Williams, ki se je udeležila prireditve Ženske v znanosti, ženske v vesolju v organizaciji Slovenske znanstvene fundacije.

Williams: Prisotnost žensk v znanosti povsem normalna Prisotnost žensk v znanosti je za astronavtko slovenskega rodu povsem normalna, "saj vsak spol doprinese svoje ideje, ki pomagajo pri razvoju znanosti". Pomembno je, da se pri delu trudiš po svojih najboljših močeh in da si aktiven član odprave.

Williamsova je omenila, da so bili pri njenem odločanju za poklic pomembni tudi dosežki drugih astronavtov slovenskih korenin. Želela je slediti njihovim vizijam, ki so ji bile izziv. Kot je povedala, je ta poklic dostopen vsem tistim, ki se zanj odločijo in za to trdo delajo, ne glede na narodnost ali spol.

Izkušnjo vesolja želela deliti z ljudmi, od koder izhajajo njene korenine O pomenu obiska v Sloveniji je poudarila, da želi deliti izkušnjo vesolja z ljudmi, od koder izhajajo njene korenine. Tako s Slovenijo kot Indijo, od koder izhaja njen oče, vzpostavlja tesen odnos, ki se je odražal tudi na vesoljski postaji, kjer je imela s seboj obe zastavi. Kot je povedala, je iz obeh kultur prevzela lastnosti, ki so ji pomagale na poklicni poti. Pri tem je izpostavila slovensko vztrajnost in željo doseči zastavljeni cilj.

V nadaljevanju je Williamsova tudi povedala, da se kljub njeni majhnosti, Slovenijo in njene geografske značilnosti lepo vidi tudi iz vesolja, še posebej gore, jezera in Ljubljansko kotlino. O sami misiji pa je pojasnila, da se astronavti nanjo pripravljajo dve leti in pol. V tem času so med drugim podvrženi številnim preiskavam organizma, metabolizma, vzdržljivosti in drugim pripravam na življenje v vesolju. Pri tem jim pomaga okoli tisoč ljudi. Na misijo odidejo za šest mesecev, tam pa opravljajo veliko inženirskega dela in izvajajo različne eksperimente. Williamsova je poudarila, da na vesoljski postaji sodelujejo tudi z ruskimi kozmonavti, zato je poleg angleščine potrebno znanje ruskega jezika.

Komel: Preučevanje vesolja presega razlike med narodi Srečanja se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel, ki je v svojem govoru poudarila pomen zgleda, ki ga daje Williamsova v zavedanju svojih korenin in povezanosti s Slovenijo. Ob tem je dejala, da preučevanje vesolja presega razlike med narodi in spodbuja k povezovanju v znanosti.

Andrej Umek iz Slovenske znanstvene fundacije pa je povedal, da sodi obisk Williamsove v okvir poslanstva fundacije, ki je promocija slovenskih znanstvenikov in širjenje razumevanja za znanost. Po njegovem prepričanju se skozi raziskovanje vesolja pokaže potreba po znanosti in da ta vodi do praktičnih rešitev. Pomen obiska pa je, da spodbudi mlade, da se odločijo za naravoslovne poklice in znanost, "saj dosežki Williamsove kažejo, kako zelo je znanost koristna," je še dodal.

Williamsova poletela s Pipistrelovim virusom Ameriška astronavtka slovenskih korenin Sunita Williams, ki v teh dneh navdušuje s svojim obiskom pri nas in predvsem s svojo prikupnostjo, je v Ajdovščini poletela s Pipistrelovim virusom, ki mu je vesoljska agencija Nasa pred leti podelila naslov najbolj učinkovitega letala na svetu.

Za podjetje Pipistrel do danes še ni slišala, a ga po poletih z njihovimi letali zagotovo ne bo hitro pozabila. Čeprav je Sunita tudi sama lastnica dvosedežnega letala, bi z največjim veseljem imela Pipistrelov primerek. "Vsak, ki si ga ne bi želel, je nor," je dejala Williamsova.

Nad idejo, da bi Sunita imela slovensko letalo, je navdušen tudi Ivo Boscarol, alfa in omega Pipistrela, ki meni, da bi bila v tem letalu astronavtka manj ogrožena kot v vesoljskem plovilu.

Tako kot vsi, ki so v teh dneh srečali Sunito, je bil tudi Boscarol navdušen nad preprostostjo in zgovornostjo izjemne astronavtke. Kot še poudarja Boscarol, je počaščen, da je lahko gostil takšno osebnost, kot je Sunita Williams, in hkrati upa, da njuno srečanje ni zadnje.

Ne spreglejte