Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
3. 4. 2013,
12.19

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

surovine energenti plin BASF ZDA

Sreda, 3. 4. 2013, 12.19

3 leta, 11 mesecev

Poceni plin premika evropske proizvajalce čez lužo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ponos nemške kemične industrije BASF premika del svoje proizvodnje iz Nemčije v ZDA, ker je cena energentov onstran Atlantika veliko ugodnejša kot v domovini.

V boju za ohranitev konkurenčnosti je BASF, ki je v svoji panogi prvi na svetu po prodaji, napovedal velike načrte za širitev svoje proizvodnje v ZDA, kjer so cene naravnega plina padle na raven ene četrtine evropske cene, poroča Washington Post. Velika razlika v ceni energentov bo zagotovo vabljiva tudi za druge proizvajalce v kemijski industriji in druge panoge, ki uporabljajo velike količine naravnega plina in električne energije kot surovino ali vir energije. Evropski jeklarji že opozarjajo, da je s takšnimi razlikami v cenah energentov njihov izhodiščni položaj veliko slabši od njihovih ameriških tekmecev. Lani v EU-ju kar šestkrat dražje Trenutno razmerje cen naravnega plina med Evropsko unijo in ZDA znaša 3,55:1. Za staro celino je bilo razmerje najbolj neugodno aprila lani, ko je bila cena tega energenta v Evropi kar 5,86-krat večja kot v ZDA. Na Japonskem je naravni plin še za dobrih 40 odstotkov dražji kot v sedemindvajseterici, razkrivajo podatki Svetovne banke (The World Bank). Evri in evropska delovna mesta bežijo v deželo dolarja Prenos proizvodnje v Združene države Amerike ima za Evropo tudi druge pomembne posledice. Zgolj BASF je v obdobju od leta 2009 preusmeril več kot 5,7 milijarde dolarjev (slabe 4,5 milijarde evrov) svojega naložbenega denarja v ZDA, kjer med drugim gradijo obrat za proizvodnjo mravljične kisline v mestu Geismar v zvezni državi Louisiana. Z naložbenim denarjem odhajajo tudi delovna mesta, ki bi lahko ostala na stari celini, prvi mož BASF-ovega evropskega poslovanja Harald Schwager pa še svari, da bo ta za zdaj še razmeroma počasen proces selitev vedno hitrejši.

Selitev vidijo kot grožnjo tudi predstavniki sindikatov, ki se sprašujejo, kaj to dolgoročno pomeni za 38 tisoč delovnih mest v BASF-ovem obratu v nemškem mestu Ludwigshafen. "Če bodo cene energentov ostale v ZDA tako zelo nižje kot tukaj, bo to seveda ogrozilo naša delovna mesta," opozarja prvi BASF-ov sindikalist Robert Oswald.

Ne spreglejte