SiolNET. Novice Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Periodni sistem bogatejši za štiri nove kemijske elemente

0

termometer

Mednarodna zveza za čisto in uporabno kemijo (IUPAC) je periodnemu sistemu kemijskih elementov dodala štiri novince - elemente 113, 115, 117 in 118. Kmalu bodo dobili tudi nova imena.

Četverice v naravi ne bomo našli, saj gre za laboratorijsko ustvarjene sintetične elemente, njihova življenjska doba pa je merjena v milisekundah. Do zdaj so imeli na periodnem sistemu začasna mesta, Mednarodna zveza za čisto in uporabno kemijo pa je zdaj odločila, da je dokazov o njihovem obstoju dovolj, da se nanj preselijo za stalno.

Pravico do poimenovanja novega elementa ima tisti, ki ga je odkril Zveza IUPAC je znanstvenikom, ki so odkrili inavgurirane štiri kemijske elemente, podelila pravico, da jih poimenujejo.

Zelo radioaktivni element z atomskim številom 113 ima trenutno začasno ime ununtrij, njegov začasni simbol je Uut. Prvi so ga že leta 2003 na inštitutu za jedrske raziskave v Dubni ustvarili ruski znanstveniki. Leto pozneje so njegov obstoj potrdili še v japonskem laboratoriju RIKEN. Ker ga je Japoncem uspelo poustvariti, IUPAC pravico do poimenovanja daje njim in ne Rusom, ki so ga sicer odkrili prvi.

Odkritje elementov z atomskimi števili 115 (ununpentij ali Uup), 117 (ununseptij ali Uus) in 118 (ununoktij ali Uuo) je zveza IUPAC pripisala partnerstvu znanstvenikov iz ruskega inštituta v Dubni in ameriškega laboratorija Lawrence Livermore v Kaliforniji.

Kot je zveza IUPAC sporočila v izjavi za javnost, je kemijska skupnost uradne potrditve štirih novih elementov zelo vesela. Glavni razlog za to je dokončna izpolnitev sedme vrste elementov v periodnem sistemu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin