Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
4. 6. 2014,
9.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

orkan moški ženske ženske vreme

Sreda, 4. 6. 2014, 9.02

8 let

Orkani z ženskimi imeni so smrtonosnejši od tistih z moškimi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Študija, objavljena v eni od ameriških znanstvenih publikacij, dokazuje, da orkani z moškimi imeni povzročijo manj materialne škode in smrtnih žrtev od tistih, ki nosijo imena nežnejšega spola.

"Bolj ženstveno je ime orkana, večji kaos povzroči," je zapisano v povzetku študije, ki so jo izvedli fantje in dekleta z ene od univerz v ameriški zvezni državi Illinois. Raziskovalci verjamejo, da so glavni krivec za to predsodki o spolih – ker večina ljudi meni, da so moški bolj nasilni od žensk, se na orkane z nežnimi imeni, kot sta Whitney ali Beatrice, ne pripravijo tako dobro kot na Danteja ali Maxa.

Kipling: Pri vsaki vrsti je ženska smrtonosnejša od moškega Slavni britanski pisatelj in pesnik ter Nobelov nagrajenec za književnost Rudyard Kipling je izsledke študije o uničujoči moči orkanov z ženskimi imeni pravilno napovedal že pred več kot sto leti. Znanstveniki so v raziskavo vključili 94 orkanov, ki so se med letoma 1950 in 2012 oblikovali nad Atlantskim oceanom in dosegli obalo ZDA, izpustili pa le Audrey in Katrino, ki sta v letih 1957 oziroma 2005 povzročili tako ekstremno opustošenje, da bi lahko jeziček na tehntici že brez upoštevanja statistik preostalih orkanov z ženskimi imeni že sami občutno nagnili na stran nežnejšega spola. Prostovoljce, ki so sodelovali v raziskavi, a niso poznali njenega točnega cilja, so nato prosili, da jakost zgodovinskih orkanov ocenijo po tem, kako moški ali ženstveni se zdijo glede na njihovo poimenovanje. Rezultat? Orkani s "preveč" ženstvenimi imeni so povzročili trikrat več smrti. Znaki stereotipov o spolih so se sicer pojavili tako pri moških kot ženskih anketirancih, opozarjajo raziskovalci.

Ženska imena zaradi nepredvidljivosti Pred letom 1953 so ameriški meteorologi atlantske orkane poimenovali po krajih oziroma geografskih koordinatah mest, kjer so udarili ob obalo ZDA. Med letoma 1953 in 1979 so zanje po abecednem vrstnem redu izbirali izključno ženska imena, razlog pa je bila ena od "značilnosti tako ženskega spola kot ekstremnih vremenskih pojavov – nepredvidljivost". No, s seksizmom je ameriški center za orkane prekinil leta 1979 – od takrat jim namreč dodeljuje tako moška kot ženska imena.

Ne spreglejte