SiolNET. Novice Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Največja morska mrtva cona v zgodovini

3

termometer

Nenadzorovano onesnaževanje je spodbudilo širitev t. i. mrtvih con v oceanih, torej območij brez življenja. Največja izmed njih se ustvarja v Mehiškem zalivu.

Hudo onesnaževanje voda, ki je značilno za sodobno družbo, je pripeljalo do nastanka t. i. mrtvih con v oceanih in morjih, v katerih je izredno malo kisika, kar onemogoča življenje. Pojav sprožijo onesnažene odpadne vode, ki se usedajo na dnu morja in izpuščajo dušik ter uničujejo morsko ravnovesje, s tem pa tudi primerne življenjske pogoje. Pojav, ki se hitro širi, ima velike posledice za ribolov in ohranjanje življenja v morju.

22 tisoč kvadratnih kilometrov Največja mrtva cona v zgodovini se zdaj ustvarja v Mehiškem zalivu, kjer se odpadne vode iz ZDA, ki so jih še spodbudile hude poplave na ameriškem srednjem zahodu, združujejo v ogromno toksično mlako. Mrtva cona v Mehiškem zalivu bi lahko dosegla velikost 22 tisoč kvadratnih kilometrov, svarijo znanstveniki ameriške Nacionalne oceanografske in atmosferske administracije. Na tem področju je več deset milijonov ljudi odvisnih od morja.

Problematičen pa ni samo Mehiški zaliv. Mrtve cone se pojavljajo povsod; do Baltskega morja do Jadrana in Rumenega morja, opazili pa so jih tudi v Južni Ameriki, na Japonskem, Avstraliji ter na Novi Zelandiji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin