Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
12. 8. 2013,
16.31

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

led podnebje podnebne spremembe globalno segrevanje Arktika

Ponedeljek, 12. 8. 2013, 16.31

4 leta, 1 mesec

Na severnem polu se je bolj kot led stalila senzacionalistična zgodba

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Fotografija morske vode brez ledu, ki naj bi bila na posneta na severnem polu, ni bila posneta niti blizu najbolj severne točke našega planeta!

Svetovni mediji so prejšnje dni poročali o severnem polu, ki naj bi ostal brez ledu zaradi globalnega segrevanja. Novici ni bilo prav nič težko verjeti, saj so se takrat celo slovenska mesta in podeželje kuhali nad 40 stopinjami Celzija, torej pri temperaturah, ki bi jih prej pričakovali v kakšni neusmiljeni puščavi Irana ali Združenih arabskih emiratov. Kot dokaz so pokazali res skrb vzbujajočo fotografijo agencije Associated Press, na kateri je gladina vode res videti bolj kot spomladansko toplo morje. Slika pove več kot tisoč besed.

A le, če je na njej res to, kar nam pravijo, da je. Led v morju ne miruje, temveč se premika Fotografija, za katero so nam povedali, da je bila posneta na severnem polu, ni bila posneta tam, temveč približno 600 kilometrov južneje v smeri Grenlandije. Kako so sploh lahko verjeli, da je bila posneta na severnem polu? Že res, da posnetek izvira z naprave, ki je bila postavljena le 40 kilometrov od severnega pola, a na ledeni plošči. Te ne mirujejo, temveč potujejo, plavajo in lahko priplavajo zelo daleč. In ta ledena plošča tudi je, kot razkrivajo podatki univerze ameriške zvezne države Washington, ki upravlja in spremlja plavajoče kamere in vremenske postaje na severnem polu in ob njem.

Poleg tega je v tem letnem času povsem običajen pojav, da se 600 kilometrov od skrajnega severa našega planeta ledeni plašč na morjih stanjša na zdajšnje razmere. A kje sploh je kaj ledu na tej fotografiji? Zaradi "ribjega očesa" na fotoaparatu je popačena percepcija globine, zato so tisto, kar je videti kot gore v daljavi, pravzaprav ledene plošče. Fotografijo uradno odpoklicali Tokrat odmislimo, da nam trenutno taljenje arktičnega ledu v resnici pove manj kot trenutno rekordno velike količine antarktičnega ledu, in se omejimo le na zavajajočo fotografijo. Celo Associated Press se ji je odpovedal in v obvestilu o odpoklicu fotografije so med drugim zapisali: "Podpis pod fotografijo napačno navaja, da se plitvo jezero vode staljenega ledu pojavlja zaradi neobičajno toplega obdobja. Dejstvo je, da se voda tako nabira vsako poletje. Poleg tega fotografija ne odraža nujno stanja na severnem polu, ker se je boja, na kateri sta vremenska postaja in fotoaparat, premaknila več sto kilometrov od svojega izvirnega položaja, ta je bil le nekaj deset kilometrov od severnega pola."

Pametnemu dovolj. Ko so naslovnice enkrat polne, dejstva niso več pomembna Ali bodo senzacij željni mediji objavili odpoklic senzacionalistične in napačno tolmačene fotografije? Najbrž ne. Kajti če bi ga, bi s tem priznali svojo napako, kar je za številne nekaj nedojemljivega. Demantiji končajo nekje v zanikrnem kotu z manjšo pisavo in ne polnijo naslovnic kot senzacije, ki se morda pozneje celo izkažejo za zgrešene. Kar pa je morda najbolj žalostno, še (mnogi) bralci raje preberejo neutemeljene senzacije in govorice kot neizpodbitna dejstva, ki ostanejo pogosto skrita v drobnem tisku.

Ne spreglejte