Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
12.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

angleščina

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 12.34

6 let, 6 mesecev

Med narodi, ki najbolj obvladajo angleščino kot tuj jezik, Slovenci na šestem mestu

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Angleščino kot tuj jezik najbolj obvladajo skandinavski narodi s Švedi na čelu, takoj za njimi so Slovenci.

Angleščine se kot tujega jezika po svetu uči skoraj dve milijarde ljudi oz. skoraj ena tretjina celotnega svetovnega prebivalstva. Državam v razvoju znanje angleščine predstavlja predvsem simbol razvoja, gospodarske rasti in povezanosti s preostalim svetom, majhnim državam, kot je Slovenija, pa lingua franca (t. i. prost jezik) za gospodarsko in politično sporazumevanje.

Pred kratkim pa je izšlo mednarodno poročilo kazalnika znanja angleščine kot tujega jezika (EF Englich Proficiency Index), ki je nastal na podlagi rezultatov standardiziranega testa (EFSET).

Slovenija takoj za skandinavskimi državami Na čelu lestvice je vseh pet skandinavskih držav, kjer glede na EF EPI vsaj 65 odstotkov prebivalcev tekoče govori angleško. Takoj za njimi je med 70 državami Slovenija, kjer angleščino obvlada 64,97 odstotka prebivalcev.

Avtorji poročila navajajo, da so odrasli Slovenci eni izmed najboljših angleških govorcev, ki jim angleščina ni materni jezik. Avstrija, Nemčija, Madžarska in Italija so medtem na desetem, enajstem, 21. oz. 28. mestu.

Še več, Slovenci so na testih znanja angleščine (TOEFL in PISA) v primerjavi s predhodnim merjenjem med vsemi narodi najbolj napredovali, kar za 4,37 točke. Švedi, ki so sicer prvi na lestvici, so medtem napredovali za 3,14 točke.

Angleščina v Sloveniji najbolj priljubljen tuj jezik V Sloveniji vsaj en tuj jezik govori 92 odstotkov vseh prebivalcev, višji delež med državami članicami EU imajo po podatkih Eurostata le še Litva, Švedska, Latvija in Slovaška.

Med znanji tujega jezika prevladuje angleščina, ki jo govori skoraj tri četrtine Slovencev v starosti 25 in 34 let, skoraj polovica oseb v starosti od 35 do 49 let in dobra četrtina prebivalcev v starosti od 50 do 64 let, navajajo na statističnem uradu. V šolah se angleščine uči 99,8 odstotka vseh učencev.

Drugi najbolj priljubljen tuj jezik v Sloveniji je nemščina, ki jo govori 30 odstotkov vseh prebivalcev.

Ne spreglejte