Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
6. 5. 2015,
14.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Intel znanost

Sreda, 6. 5. 2015, 14.44

7 let, 12 mesecev

Letos tudi slovenska dijaka v svetovni konkurenci najizvirnejših srednješolskih raziskovalcev

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mariborska dijaka Miha Gulič in Klemen Ducman se bosta prihodnji teden kot prva iz Slovenije pomerila v finalu največjega svetovnega tekmovanja znanosti in tehnike za srednješolce Intel ISEF.

Mednarodni sejem znanosti in tehnike Intel ISEF že od leta 1950 pod taktirko neprofitnega združenja Društvo za znanost in javnost združuje najboljše srednješolske raziskovalne projekte z vsega sveta, letos pa na njem prvič sodeluje tudi Slovenija.

Na sklepnem delu, ki bo potekal med 10. in 15. majem v Pittsburghu, bosta barve naše domovine zastopala Miha Gulič iz II. gimnazije v Mariboru in Klemen Ducman iz mariborske Srednje gradbene šole in gimnazije. V svojem raziskovalnem projektu o visokofrekvenčnih resonančnih ali Teslinih transformatorjih sta med drugim prišla do zanimive ugotovitve: učinkovitost takšnega transformatorja ni odvisna od debeline žic, temveč le od razmerja višine in premera sekundarne tuljave. Miha in Klemen sta si svoji vozovnici za Pittsburgh priborili na državnem srečanju mladih raziskovalcev, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije in je eno od partnerskih kvalifikacijskih tekmovanj za veliki finale Intel ISEF. Od sedmih milijonov se jih v finale uvrsti dobrih 1.700 Z namenom vključevanja javnosti v znanstvene raziskave in izobraževanje tekmovanje Intel ISEF spodbuja milijone dijakov po vsem svetu k ustvarjalnosti in uresničevanju raziskovalnega duha. Tekmujejo v 17 različnih kategorijah, od medicine in zdravstva do energetike in transporta, naša predstavnika pa v sklepnem delu čez nekaj dni tekmujeta v kategoriji fizika in astronomija. V Pittsburghu se bo zbralo nekaj več kot 1.700 mladih raziskovalcev, ki so si svoje mesto izborili kot zmagovalci na več kot 550 povezanih lokalnih in državnih tekmovanjih v več kot 70 državah, ki se jim je letos pridružila tudi Slovenija. Za svoje mesto v sklepnem delu se je po vsem svetu potegovalo sedem milijonov dijakov.

Najuspešnejšega avtorja ali skupinico soavtorjev čaka glavna nagrada, vredna 75 tisoč evrov. Poimenovana je po Gordonu E. Mooru, soustanovitelju družbe Intel in človeku, ki je pred 50 leti oblikoval Moorov zakon, empirično pravilo, ki je opredelilo razvoj in rast panoge informacijskih tehnologij. Tu je še več sto drugih nagrad uradnega sklada, tako skupnih kot v posameznih kategorijah, ter številne vzporedne nagrade priznanih svetovnih raziskovalnih ustanov in strokovnih združenj. Skupaj bodo tako v Pittsburghu najuspešnejšim dijakom raziskovalcem podelili več kot 600 nagrad.

"Medtem ko učitelji iščejo naše napake, nam mentorji in ocenjevalci na tekmovanju pomagajo" Toda kot pravi slovaška maturantka Michaela Brchnelova, ki se je končnice tekmovanja Intel ISEF udeležila predlani in lani, je največja nagrada za finaliste že udeležba na takšnem dogodku. "Odprejo se ti nova vrata, vzpostaviš izjemno pomembne in vredne stike, zavedaš se, da si si izboril svoje mesto v raziskovalni skupnosti, kjer te obravnavajo kot sebi enakovrednega, in to je nenadomestljiv občutek," pove v brezhibni angleščini bodoča študentka vesoljske tehnologije na tehnični univerzi v Delftu, ki je na dveh tekmovanjih Intel ISEF osvojila tri vzporedne nagrade ter prvo nagrado v kategoriji fizika in astronomija. "Včasih se mi zdi, da učitelji med poukom pri nas namenoma iščejo napake, na tekmovanju Intel ISEF pa nam mentorji in ocenjevalci resnično pomagajo na vse mogoče načine in nam dajejo občutek, da smo jim enakovredni."

Ne spreglejte