SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kemijskemu inštitutu 11 milijonov evrov za pretvarjanje izpušnih plinov v gorivo

2

termometer

Slovenski kemijski inštitut je pridobil 11 milijonov evrov sredstev za izvedbo največjega projekta v zgodovini inštituta - razvoj tehnologije, ki bo proizvajala čist, poceni in uporaben energent.

Projekt z imenom Sinteza metanola iz zajetega ogljikovega dioksida z uporabo presežne električne energije bo predvidoma trajal štiri leta. Cilj je razvoj tehnologije, ki bo dovoljevala postavitev obrata za proizvodnjo metanola, vsestranskega energenta, iz ogljikovega dioksida, ki je stranski produkt pri obratovanju termoelektrarn. Z novo tehnologijo želijo na Kemijskem inštitutu tako ne le omejiti izpustov toplogrednih plinov, temveč jih tudi uporabiti v praktične namene. Ker bo obrat za proizvodnjo metanola iz ogljikovega dioksida poganjal presežek ustvarjene električne energije, bodo z njim uravnovešali tudi električno omrežje. Poglavitna prednost tehnologije je možnost delovanja na lokaciji izpusta, poudarjajo na Kemijskem inštitutu. Osem milijonov Evropa, preostanek zasebni partnerji Predvidena vrednost projekta, ki bo potekal do decembra 2018, je 11 milijonov evrov. Kemijskemu inštitutu je iz evropskih sredstev uspelo pridobiti dobrih osem milijonov evrov, preostanek, skoraj tri milijone, pa bodo primaknili izključno industrijski partnerji projekta, navajajo na inštitutu. Izvedbo največjega znanstvenega projekta v zgodovini Kemijskega inštituta bo z obstoječo raziskovalno infrastrukturo sicer v celoti prevzel Laboratorij za katalizo in reakcijsko inženirstvo, ki deluje v okviru inštituta. "Premikamo se po robu energetske učinkovitosti" Pobudnik in nosilec projekta je Blaž Likozar, član Kemijskega inštituta in štipendist na univerzi ameriške zvezne države Delaware. Idejo je razvil skupaj z ožjima sodelavcema Andrejem Poharjem in Janezom Levcem, pri projektu pa sodeluje še osem mednarodnih partnerjev, med katerimi je tudi družba Mitsubishi Hitachi Power Systems.

Blaž Likozar meni, da je razvoj tehnologije za gospodarno in čisto pridobivanje energentov v 21. stoletju ključnega pomena. "Z novo tehnologijo se premikamo po robu energetske učinkovitosti. Iz odvečnega ogljikovega dioksida sintetiziramo uporaben metanol, pri čemer se bomo še posebej posvetili optimizaciji katalizatorja, ki poskrbi za ekonomičen proces pretvorbe," je povedal v izjavi za javnost. Janko Jamnik, direktor Kemijskega inštituta, pa meni, da bi obrat za predelavo ogljikovega dioksida v metanol morda lahko reševal tudi slovenske energetske težave. "Znanost pravo rešitev ponudi mnogokrat, a žal je tako, da si jo mora nekdo želeti. V tem primeru je bilo zanimanje iz tujine večje kot pri nas, največji partner je projekt podprl s skoraj tremi milijoni evrov," je pojasnil Jamnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin