Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 10. 2013,
15.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rusija vesolje

Petek, 18. 10. 2013, 15.36

8 let

Jaroslavski Planetarij – blišč ruske vesoljske zgodovine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Planetarij Valentine Terješkove v Jaroslavlju je trenutno najsodobnejši vesoljski center v Rusiji, verjetno pa tudi na svetu.

V središču prva ženska, ki je poletela v vesolje Center namreč deluje šele dve leti, odprli pa so ga v začetku aprila leta 2011, ob 1000-letnici Jaroslavlja, starega ruskega mesta ob Volgi, ki danes šteje okrog 800 tisoč prebivalcev. Da je prav v tem mestu seveda ni naključje, saj od tam izhaja prva ženska, ki je poletela v vesolje. To je bila Valentina Vladimirovna Terješkova, ki jo je takratna Sovjetska zveza v vesolje izstrelila z raketo Vostok 6. Potem ko so leta 1957 v vesolje poslali prvi umetni satelit, leta 1961 pa je Jurij Gagarin kot prvi človek poletel v vesolje, je "Sovjetom" v tekmi z ZDA za prestiž v vesolju uspela še ena velika zmaga.

Prav letos mineva 50 let od njenega poleta v vesolje, to je bilo 16. junija 1963, zato so jubilejno leto v Planetariju v Jaroslavlju, ki nosi ime po tej slavni kozmonavtki, še posebej slovesno obeležili. Tudi z obiskom Valentine Terješkove, ki je še vedno videti izjemno vitalno.

Ko so zvezde in planeti čisto blizu Pomemben vsebinski del Planetarija predstavljata Observatorij in Zvezdna dvorana. V prvem si je s pomočjo teleskopa v 600 krat povečani velikosti mogoče ogledati okrog 10 tisoč objektov, med drugim je mogoče tudi dobro videti tudi mlečno cesto, vse planete sončnega sistema in celo sončeve pege. V dvanajst metrov visoki kupoli Planetarija pa se nahaja za mnoge obiskovalce njegov najatraktivnejši del, t. i. Zvezdna dvorana, kjer lahko približno sto ljudi doživi zelo plastično simulacijo potovanja v vesolje in srečanja z vsem njegovim bogastvom v 3D-tehniki, na platnu, velikem 300 kvadratnih metrov. In to brez posebnih očal, saj gre za najmodernejšo tehnologijo iz izjemnimi avdiovizalnimi efekti, ki zvezdno dvorano v enem naredijo za učilnico, kino in gledališče o vesolju.

Planetarij kot arhitekturna turistična atrakcija Predhodnik današnjega Planetarija v Jaroslavlju je kot peti v Sovjetski zvezi od leta 1948 deloval v prostorih nekdanjega ženskega samostana. Z leti in ob naglem razvoju tehnologije in ker so morali stavbo vrniti cerkvi, se je pojavila potreba po novem modernem Planetariju. Postavili so ga na zelo atraktivnem mestu v bližini "Strelke", parka tisočletne zgodovine Jaroslavlja, kjer se reka Katoroslja zliva v Volgo. S svojo zanimivo modernistično arhitekturo v bližini starodavnih pravoslavnih cerkva je Planetarij postal ena največjih znamenitosti mesta, ki privablja številne turiste.

Ne spreglejte