SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grenlandski ledenik bi se lahko stalil veliko hitreje od napovedi

4

termometer

Glede na najnovejšo raziskavo evropskih znanstvenikov naj bi se led na Grenlandiji talil veliko hitreje, kot so menili sprva.

Globalno segrevanje bo tako močno prizadelo tudi grenlandski ledeni pokrov. Kot so zapisali v poročilu, bi lahko ob nenehnem dvigovanju globalnih temperatur v prihodnosti led na Grenlandiji popolnoma izginil. V prejšnjih raziskavah so napovedovali, da bi se ozračje moralo segreti za vsaj tri stopinje, da bi se led stalil, po novih podatkih pa bi zadostovala že za 1,6 stopinje Celzija višja temperatura.

Morska gladina bi narasla za 7,2 metra

Če bi se led na Grenlandiji v celoti stalil, bi poleg tega, da bi ostali brez drugega največjega vira pitne vode, narasla tudi morska gladina. Morje bi se dvignilo za 7,2 metra in preplavilo nekatere manjše otoke. Če bi se globalna temperatura povišala za dve stopinji, bi se led lahko stalil v roku 50.000 let. Po najbolj črnih napovedih naj bi se to zgodilo že veliko prej – v roku 2.000 let.

"Stvari se v primerjavi s preteklostjo planeta odvijajo precej hitro. Če ne bomo dovolj pozorni na izpuste in globalno segrevanje, bomo kmalu dosegli kritično točko," je povedal Alexander Robinson z nemškega klimatskega inštituta.

Zemeljsko ozračje se je od industrijske revolucije segrelo za 0,7 stopinje, temperature pa vsako leto zaradi prevelikih emisij naraščajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin