Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2024,
14.35

Osveženo pred

1 ura, 39 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,03
podnebne spremembe Švica ledenik

Natisni članek

Četrtek, 8. 8. 2024, 14.35

1 ura, 39 minut

Zakonca sta se vrnila na mesto, kjer sta pred 15 leti posnela to fotografijo. Kar sta videla, ju je pretreslo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,03
Ronski ledenik |  Zaradi globalnega segrevanja bi lahko v najslabšem možnem scenariju v prihodnjih stoletjih izginila skoraj vsa ledeniška masa v nizkih zemljepisnih širinah, Srednji Evropi, Kavkazu, zahodni Kanadi in ZDA, v Severni Aziji, Skandinaviji in Novi Zelandiji, ugotavljajo na Medvladnem forumu za podnebne spremembe (IPCC). | Foto Guliverimage

Zaradi globalnega segrevanja bi lahko v najslabšem možnem scenariju v prihodnjih stoletjih izginila skoraj vsa ledeniška masa v nizkih zemljepisnih širinah, Srednji Evropi, Kavkazu, zahodni Kanadi in ZDA, v Severni Aziji, Skandinaviji in Novi Zelandiji, ugotavljajo na Medvladnem forumu za podnebne spremembe (IPCC).

Foto: Guliverimage

Uporabnik družbenega omrežja X Duncan Porter je na svojem profilu objavil fotografiji, ki vas bosta pustili brez besed. Isto mesto, Ronski ledenik v Švici, le 15 let narazen. "Ne bom lagal, spravilo me je v jok," je Porter zapisal ob objavi, ki je kmalu postala viralna. 

Duncan Porter iz Bristola v Angliji je na družbenem omrežju X objavil dve fotografiji. Na prvi z ženo pozirata pred Ronskim ledenikom v Švici avgusta leta 2009.

Petnajst let kasneje sta se odločila poustvariti sliko. Vrnila sta se na isto mesto, le da je bilo tokrat vse drugače. Na mestu, kjer je bil nekoč mogočen ledenik, je zdaj siva skala, majhen tolmun pa se je spremenil v ogromno zeleno jezero. "Ne bom lagal, spravilo me je v jok," je Porter zapisal ob objavi, ki je postala viralna. 

Ledeniki se dobesedno topijo pred našimi očmi. Švica je od leta 2000 izgubila eno tretjino ledenikov, samo v zadnjih dve letih jih je izginilo deset odstotkov, kažejo statistični podatki. 

ledenik, Avstrija
Novice V Avstriji naj bi v nekaj desetletjih ledeniki izginili
cesarski pingvin, pingvini
Trendi Zaradi taljenja ledu lani poginilo na tisoče mladičev cesarskih pingvinov
Ne spreglejte