SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gore: Obama ni sprejel zadostnih ukrepov za zaščito podnebja

2

termometer

Nekdanji podpredsednik ZDA in okoljski aktivist Al Gore je ameriškega predsednika Baracka Obamo obtožil, da mu je spodletelo pri uvajanju ukrepov proti podnebnim spremembam.

Ob tem je opozoril, da je močno ogroženo samo preživetje civilizacije. V razvnetem eseju, objavljenem v reviji Rolling Stone, je Gore izrazil sočutje do izzivov, s katerimi se srečuje njegov demokratski kolega Obama, vendar je izrazil kritike do političnih donatorjev, medijev in ameriškega kongresa pri njihovi vlogi v spreminjanju podnebja. Obami naj bi močno spodletelo pri ukrepih Gore je Obamovo administracijo sicer pohvalil, da je ZDA delno pomaknila k rešitvi problema, vendar je dejal, da je v splošnem Obami močno spodletelo pri uvajanju drznih ukrepov proti spreminjanju podnebja. Gore je za angažiranost prejel Nobelovo nagrado "Predsednik Obama ameriškemu ljudstvu ni nikoli predstavil, kako obsežna je podnebna kriza," je zapisal Gore, ki je leta 2000 tesno izgubil na predsedniških volitvah, leta 2007 pa je za svoj boj proti podnebnim spremembam prejel Nobelovo nagrado za mir.

"To ni kakšna oddaljena ali abstraktna grožnja" "Bistvo je tako: uničujemo podnebno ravnovesje, ki je nujno potrebno za preživetje naše civilizacije. To ni kakšna oddaljena ali abstraktna grožnja, dogaja se zdaj," je še zapisal Gore in dodal, da so ZDA "edina država na svetu, ki lahko spodbudi globalna prizadevanja za rešitev naše prihodnosti, predsednik pa je edini, ki lahko spodbudi ZDA".

Devet najtoplejših zabeleženih let v zgodovini samo v zadnjih 13 letih Gore je tudi ostro kritiziral tiste, ki se sprašujejo, ali so podnebne spremembe sploh resnično dejstvo, in poudaril, da je bilo devet najtoplejših zabeleženih let v zgodovini samo v zadnjih 13 letih. Spomnil je tudi na ekstremne vremenske pojave in njihove posledice, kot so bile denimo obsežne poplave lani v Pakistanu, zaradi katerih je moralo svoje domove zapustiti okoli 20 milijonov ljudi, številni požari ali suše, vse od Rusije do Teksasa in Avstralije, ter taljenje polarnega ledu, zaradi česar naj bi se dvignila gladina morja in poplavila nekatere obale in otoke.

Medije je še obtožil, da so povsem prezrli dejstvo, da so tovrstne naravne nesreče prav posledica podnebnih sprememb, nekateri pa imajo to povezavo celo za kontroverzno. "Ne glede na vse pa so na eni strani znanstveniki, na drugi pa le tisti, ki zanikajo to povezavo," je posmehljivo dodal na koncu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin