SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Davek podnebnih sprememb - grozi popoln propad biodiverzitete

4

termometer

Do leta 2080 bo zaradi podnebnih sprememb ogromno rastlinskih in živalskih vrst izgubilo svoj življenjski prostor. Skrajni čas je, da se politika zgane in te težave naslovi, opozarja raziskava.

Če bi se nadaljevale trenutne smernice segrevanja ozračja – izpusti toplogrednih plinov se pravzaprav ne zmanjšujejo – bi do leta 2080 polovica rastlinskih in tretjina živalskih vrst izgubila večino območij, kjer lahko uspeva oziroma živi, pravi raziskava v znanstveni reviji Nature Climate Change. To zmanjševanje življenjskega prostora bi v skrajnem primeru lahko pripeljalo tudi do izumrtja teh organizmov.

Vpliv na ljudi V raziskavi so se znanstveniki osredotočili na 50 tisoč različnih vrst rastlin in živali in na vpliv podnebnih sprememb nanje. Z računalniško analizo so na različnih podnebnih območjih implementirali vpliv podnebnih sprememb v omenjenem časovnem obdobju in prišli do skrb zbujajočih rezultatov. Smernice bodo nekatere organizme potiskale na območja, kot so obala in vrhovi gora, kjer pa ne bodo mogli več preživeti.

Podnebne spremembe bodo najmočneje prizadele območje osrednje in Južne Amerike, Avstralije, severne Afrike in jugovzhodne Azije, saj so ta območja najbolj občutljiva na zmanjšanje količine padavin in vse višje temperature. Izumrtje teh vrst bi imelo močan vpliv tudi na kakovost zraka in vode, s tem pa tudi na ljudi, opozarja študija.

Ni še prepozno Raziskava pa sploh ne upošteva že zdaj ogroženih vrst, ki so že tako ali tako na robu izumrtja, temveč zgolj tiste najbolj razširjene, o katerih se v tem kontekstu danes sploh ne razpravlja. Znanstveniki ob tem svarijo pred vdanostjo v usodo – spremembe so še mogoče, toplogredne izpuste lahko omejimo. Če do leta 2017 naraščajoče toplogredne izpuste ustavimo, smernice pa obrnemo, se lahko izognemo kar 60 odstotkom izgub rastlinskih in živalskih vrst.

Nekatere izmed njih so bolj odporne kot druge, vendar je bistvo raziskave pokazati, da na udaru niso zgolj posamezne vrste rastlin in živali, kot je na primer polarni medved. "Pomembno sporočilo, ki ga hočemo razširiti, je, da imajo podnebne spremembe močan vpliv na ogromno število vrst," je poudarila ena izmed članic raziskovalne ekipe Rachel Warren.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin