Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
20.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Winston Churchill srečanje

Četrtek, 23. 5. 2013, 20.57

8 let

Churchill in Stalin sta se spoprijateljila ob žlahtni kapljici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pogovori med Winstonom Churchillom in Josipom Stalinom so bili zadržani, vse dokler voditelja nista nazdravila z rujno kapljico, so pokazali na novo razkriti dokumenti.

Britansko zunanje ministrstvo je za javnost odprlo dokumente, ki so razkrili podrobnosti obiska Winstona Churchilla v Moskvi leta 1942. Dokumenti razkrivajo, da sta voditelja "uživala v različnih vrstah hrane in številnih steklenicah", piše BBC. Vzdušje je bilo veselo, čeprav se je Churchill pritoževal nad glavobolom okoli ene ure zjutraj, še piše v dokumentu. "Moža sta se resnično povezala in se strinjala glede marsičesa."

Sprva Churchill ni bil navdušen nad srečanjem O njunem srečanju se je takrat razpisal podsekretar Alexander Cadogan, ki je pisal o tem, da je bil Churchill vesel srečanja s Stalinom, ki je svoja stališča predstavil kot "lepljiva in nekoristna, kot le kaj". Cadogan je zapisal, da je podobno tehniko pogajanj uporabil že leto prej, zaradi česar sprva niso bili navdušeni nad tem, da se bodo morali udeležiti banketa v Kremlju. Winston nad banketom ni bil navdušen, vendar pa so pogajanja med voditeljema stekla naslednji dan.

Njuno srečanje se je začelo ob sedmi uri zvečer, Churchill pa je Cadogana poklical v Stalinove prostore v Kremlju okoli ene ure zjutraj. "Našel sem Winstona in Stalina ter Molotova, ki se jima je pridružil. Sedela sta za močno obloženo mizo, na kateri so bile hrana različnih vrst in številne steklenice," je zapisal. "Stalin mi je pripravil pijačo, Winston pa se je začel pritoževati nad glavobolom."

Občutek med obema voditeljema je bil podoben Stalinovo gostoljubje je bilo dobro znano po velikih količinah alkohola, saj se je najraje pogajal s tistimi, ki dobro prenašajo alkohol. "Zagotovo je bil Winston navdušen nad Stalinom in mislim, da je bil občutek obojestranski," je zapisal Cadogan. "Razšli smo se okoli tretje ure zjutraj. Imel sem ravno toliko časa, da sem prišel nazaj v hotel, spakiral in se odpravil proti letališču."

Dokument je le eden izmed 600 podobnih dokumentov, ki jih shranjujejo nacionalni arhivi.

Ne spreglejte